Wednesday, April 11, 2012

မွ်စ္....

မဂၤလာပါရွင္~~~
internet ထဲကပုံပါ
မ်ွစ္အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိတဲ့အထဲက က်မေတာ့ပုံက ပါတဲ့မွ်စ္ကို ရွမ္းလို(ေနာ္အို-မွ်စ္ဒုကၡ)
အင္းသားလို(မွ်စ္ကင္ေပါင္းေၾကာ္၊ဘူးသီးေၾကာ္လိုမ်ဳိး)၊ဗမာလို(ပဲျပဳတ္နဲ ့မွ်စ္ေၾကာ္)၊ နဲ ့ထိုင္းလို(မွ်စ္သုပ္)..အမ်ဳိးမ်ဳိးလုပ္စားတတ္ပါတယ္။
မွ်စ္ဆိုတာက်မသိတာကေတာ့ ၀ါးပင္မျဖစ္ခင္ အပင္ေပါက္အစို ့ကေလးေပါ့..။
သူ ့အမည္ေပါင္းေသာင္းေျခာက္ေထာင္၊အမ်ဳိးအစားေပါင္းမ်ားစြာကို မသိလည္းကိစၥမရွိပါဘူးေနာ့္။
အေရးႀကီးတာက ဒင္းကို ကိုယ့္ဗိုက္ထဲဘယ္လို အရသာရွိရွိျပဳျပင္ၿပီးထဲ့ရမလဲဆိုတာဘဲေလ..။
(အဟီး.ဆင္ေျခ..ဆင္ေျခ တကယ္ဆိုရင္ က်မကအဲဒီမွ်စ္ကိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိလို ့လွည့္ပတ္ၿပီးေျပာတာ)။
(ေနာ္အို)မွ်စ္ဒုကၡ.....
ဒီတခါ က်ုဳိင္းတုံျပန္တာ ေနာ္အို ကိုေစ်းထဲမွာဘဲ၀ယ္စားလိုက္ပါတယ္။
တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ပါဘဲ ဟိုးတေလာက ၾသစေတးလ်မွာေနတဲ့ မမေလးတေယာက္ရဲ ့ဘေလာက္မွာ၊
သူတို ့ဆီကTVအစီအစဥ္တခုကေန ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလာၿပီးရုိက္ကူးထားတဲ့ အစားအေသာက္အေျခခံ video file တခု (YouTube  ေပၚမွာတင္ထားတာ)အေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္လိုက္ရပါတယ္။
အဲဒါနဲ ့ဆက္စပ္ၿပီး အဲဒီလူ(Luke Nguyen)ပါဘဲ က်ဳိင္းတုံသြားတဲ့ အေၾကာင္း ကိုလည္းၾကည့္လိုက္တယ္။ 
ဒီေနာ္အို ေရာင္းတဲ့ အမ ေရွ ့မွာဗန္းေလးေတြနဲ ့ေရာင္းေနတာေတြ ေတြ ့တယ္ဟုတ္လား..။
သူက သက္သတ္လႊတ္ေတြေရာင္းတာမ်ားတယ္။
က်မသူ ့ဆီမွာအၿမဲ၀ယ္စားျဖစ္တယ္။ ေနာ္အို ၃ ခုကို က်ပ္ ၅၀၀ တဲ့။
ဆရာသမား ကလည္းခ်က္ျပပါတယ္။သူကေတာ့ အသားေတြထည့္တယ္။
အဲဒီမွာဂ်င္းရြက္ႏုႏုေလးေတြ ထည့္တာေတြ ့တယ္။
က်မတို ့ဖက္က်ေတာ့ ဂ်င္းပင္ ေတြဆိုတာအိမ္တိုင္းနီးပါးရွိၾကတယ္ေလ။
အဲဒါက မွ်စ္ေၾကာ္နဲ ့အရမ္းကိုလိုက္ဖက္တာ...ေမႊးေနတာဘဲ။
ကို Luke Nguyen ေလးကိုေက်းဇူးတင္လိုက္တာ.။
က်မမွာျပစရာဒါတ္ဒါတ္ မရွိဘူးေလ..။
သူ ့ဆီမွာအားပါးတရၾကည့္ၿပီး ေၾကာ္စားၾကည့္ ပါ။အင္မတန္ေကာင္းပါတယ္။
ဘာမွအဆန္းေတြမပါဘူး။ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးစိမ္း ဆား ဒါပါဘဲ(စကားမစပ္ အသားမွဳန္ ့တို ့ဘာတို ့၊
ထဲ့ရင္ အရသာမ်ားေျပာင္းသြားမယ္လို ့က်မထင္ပါတယ္၊က်မေတာ့မႀကိဳက္လို ့သုံးေလ့မရွိပါဘူး)။
အသားထဲ့ မယ္ဆိုရင္ေတာ့ဂ်င္းပင္ရႊက္ႏုေလးထဲ့ေပါ့..။ေကာင္းလွပါဧ။္

မွ်စ္ကင္ေပါင္းေၾကာ္ ..
မစားရတာေတာင္အေတာ္ၾကာေပါ့..။
အင္းသားအစားအစာပါ။ အင္းသားေတြရဲ ့အစားအစာေတြက ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေတြအရမ္းသုံးတာဘဲ။
အင္းသားမုန္ ့ဟင္းခါးဆိုရင္လည္း ၾကက္သြန္မိတ္နဲ ့ခ်က္တာ..။
ကင္ေပါင္းေၾကာ္ဆိုတာဗမာေတြဘူးသီးေၾကာ္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ သလိုပါဘဲ။
သူက ၾကက္သြန္မိတ္နဲ ့ေၾကာ္တာပါ။မုန္ ့ႏွစ္လုပ္တာလည္းတူပါတယ္။
၀က္သားထဲ့တယ္ဆိုရင္ အဆီေလးေတြပါတဲ့ဟာမွပိုေကာင္းတယ္လို ့ေျပာပါတယ္။
မွ်စ္ကင္ေပါင္းေၾကာ္က်ေတာ့ ၾကက္သြန္မိတ္ေနရာမွာမွ်စ္ထဲ့တာေပါ့။
က်မေတာ့ ၂မ်ဳိးလုံးထည့္တယ္။မုန္ ့ႏွစ္ထဲမွာဂ်င္းကိုေထာင္းၿပီး အရည္ညစ္ထဲ့ဖို ့မေမ့နဲ ့ေနာ္...။

ထိုင္းမွ်စ္သုပ္( ซุบหน่อไม้)

ဒီဟင္းကိုေတာ့ ထိုင္းေရာက္မွစားတတ္တာပါ။


က်မလုပ္စားတုံးက ဓါတ္ပုံေတြမရွိလို ့ထိုင္း အမေလးတေယာက္ဆီက ထိုင္းမွ်စ္သုပ္ လုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္၊
ကိုျပန္မွ်ေပးလိုက္ပါတယ္။တကယ္ကိုစားေကာင္းတာေနာ္ မယုံမရွိနဲ ့။ပုံကိုေတာ့ ဒီကေန ယူထားတာပါ။

ကဲ...ဒီေန ့ေတာ့ သူမ်ားေတြဆီကကူးယူျပသလို ့ၿပီးသြားၿပီ။
က်မရဲ ့အခါးရည္(ေတာင္ႀကီးအေခၚ) ေရေႏြးၾကမ္း လက္ဖက္ေျခာက္ေလွာ္နည္းလည္းေျပာျပမယ္ေနာ္။
က်မတို ့ေခတ္မွာေတာ့ ခုလိုစပယ္ပန္းလက္ဖက္ေျခာက္တို ့ဘာညာဘာညာေတြကရွိဘူးေလ။
ေရွးကနည္းအတိုင္းေမႊးေနေအာင္ေတာ့ ဒီလိုလုပ္ပါတယ္။
လက္ကိုင္ပါတဲ့ေျမအိုး ေလးေတြျမင္ဖူးၾကတယ္ဟုတ္လားးးးး
က်မတို ့ကေျမအိုးနဲ ့ထင္းရူးဆီ တုက္ေခ်ာင္းနဲ ့ေလွာ္ၿပီး လက္ဖက္ေျခာက္ရြက္ေလးေတြ၊
တြန္ ့လိမ္လာၿပီး နဲနဲအနံ ့ထြက္လာရင္ ႏွမ္းေစ့ေတြအိုးထဲထည့္လိုက္ပါတယ္။
ျပီးတာနဲ ့မီးဖိုေပၚကေနခ်၊ (ႏို ့မို ့ရင္တူးသြားတတ္ပါတယ္)။
ခ်က္ခ်င္းဘဲ အခါးရည္အိုးထဲထဲ့ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူကိုေလွာင္းထဲ့လိုက္ရင္၊
အင္မတန္ေမႊးၿပီး အရသာရွိတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္း တအိုးရပါၿပီ။
ေၾကာ္ထားတဲ့ မွ်စ္ဒုကၡ မွ်စ္ကင္ေပါင္းေၾကာ္ ပဲျပဳတ္နဲ ့မွ်စ္ေၾကာ္ မွ်စ္သုပ္ အားလုံးနဲ ့ျမည္းလို ့ရၿပီေလ..။

စားၿပီးဗိုက္ႀကီးတင္းကားေနၿပီ၊အိပ္အုံးမွ.....:P
အိမ္ျပန္ခရီးလမ္းတေလ်ာက္အေၾကာင္းကို ေနာက္ တခါေပါ့ေနာ္...။
အားလုံးဘဲ..အတာေရလိုလန္းၿပီး ေအးခ်မ္းၾကပါေစ..။
မီးမီး  

16 comments:

  1. wanna eat all :)

    ReplyDelete
  2. မွ်စ္ကိုအေၾကာတက္လို႕ရန္ျဖစ္ထားတယ္ း))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ကိုရင္နဲ ့ေကာရန္ျဖစ္တတ္လားးးးး
      မွ်စ္က စားေကာင္းတယ္ေနာ္...။
      တက္တတ္တဲ့အေၾကာကို ႏွိပ္ထား..။
      ၿပီးစားေပါ့...။

      Delete
  3. စိတ္ထဲမွ်စ္စားခ်င္တာနဲ့မွ်စ္ေၿခာက္ေတြေရစိမ္ထားတာ
    အေတာ္ပဲ ခ်က္စားၾကည့္အုံးမယ္..
    ေက်းေက်း

    ReplyDelete
    Replies
    1. မွ်စ္ေျခာက္လည္းစားေကာင္းတယ္ေနာ္..။

      Delete
  4. မွ်စ္ကုုိဘယ္လိုုလုုပ္လုုပ္ၾကိဳက္တယ္။
    ဒါေပမဲ့ေကာ္ျပန္ ့စိမ္းထဲထဲ့တာက်ေတာ့မၾကိဳက္ဘူး။ အနံ ့ေၾကာင့္ထင္တယ္။
    အလုုပ္ထဲမွာတုုန္းကကိုုယ္တိုု ့ရဲ ့၀န္ထမ္းငယ္တစ္ေယာက္ကရွမ္းေလဒီေလ။ သူကအျမဲအားလံုုးေသာက္ရေအာင္လက္ဖက္ေျခာက္ကိုုအဲလုုိေလွာ္ေပးတယ္။ ကိုုယ္လည္းရွမ္းျပည္ကေနသင္လာျပီးလုုပ္ေသာက္ေလ့ရွိေတာ့ၾကိဳက္တယ္။ အဲဒီထဲထဲ့တဲ့ႏွမ္းျပားကိုုအမ်ားၾကီးကိုု၀ယ္ျပီးေလွာင္ထားတာ။ ဒါေပမဲ့ခ်စ္ခ်စ္ကလက္ဖက္ေျခာက္ေလွာ္ထားရင္လံုုး၀မၾကိဳက္ဘူး။ ေသာက္တာကသူကပင္တုုိင္ဆုုိေတာ့မလုုပ္ျဖစ္ေတာ့ဘူးေလ။ ဒီမွာႏွမ္းျပားေတြေတြ ့ေတာ့ေတာင္၀ယ္ျပီးလုုပ္ခ်င္ေနတာ။
    ေက်းဇူးေနာ္။ ဗိုုက္ေတြဆာလာျပီ။ မေန ့ကမုုန္ညင္းေပါင္းထားတာစားလိုုက္အုုန္းမယ္။ း))
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေကာ္ျပန္ ့စိမ္းထဲမွာမွ်စ္ထဲ့တာ၊
      မၾကားဖူးဘူး။
      ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ေရေႏြးၾကမ္းထဲမွာဆားခပ္ႏွမ္းေလွာ္ေလးနဲ ့၊
      ေသာက္ၾကတယ္။
      မုန္ညွင္းေပါင္းေတာ့အရမ္းႀကီးႀကိဳက္တယ္။

      Delete
  5. အင္းမုန္႔ဟင္းခါး မႀကိဳက္ဘူး၊ မွ်စ္ကင္ေပါင္းေၾကာ္ေတာ့ႀကိဳက္တယ္။
    မွ်စ္ခ်ဥ္ေပါင္က မီးမီးငယ္ေၾကာ္ထားတာလား စားခ်င္စရာ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. အင္းမုန္ ့ဟင္းခါးလည္းတခါတေလစားရင္၊
      ေကာင္းမွေကာင္းဘဲ။
      မွ်စ္ခ်ဥ္ေပါင္က ဟိုတေလာမျပန္ခင္ကတဲက၊
      ကုလားဆိုင္မွာ၀ယ္လို ့ရတုံးက ေၾကာ္ထားတာ။
      ၂ ဗူးေလာက္ဆိုရင္တပတ္ေလာက္ကိုစားလို ့ရတယ္။
      ခ်ဥ္ေပါင္ကနဲေတာ့မွ်စ္မ်ားမ်ားနဲ ့ကူပြားေပးရတယ္ေလ၊
      စူးႏြယ္ရဲ ့ဟင္းထုပ္ေလးကိုစားခ်င္လိုက္တာဟယ္..။

      Delete
  6. မီးမီငယ္မွ်စ္အေၾကာင္လာဖတ္တခါထဲစားသြားတယ္ေနာ္...

    ေမတၱာျဖင့္...
    ေရႊဝန္းရတနာ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ႏွစ္သစ္အခါသမယမွာ..။
      ဘုန္းဘုန္းကို ဦးတင္ရွိခိုးပါတယ္။
      မဂၤလာႏွစ္ကူးပါဘုရား..။

      Delete
  7. မွ်စ္ကေတာ့ အေသၾကိ ုက္..ေၾကာ္တယ္၊ ခ်က္တယ္.. သုပ္ၿပီးေတာ့ စားဖူးဘူး..စားၾကည့္ဦးတယ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. ထိုင္းဆိုင္ေရာက္ရင္မွာစားၾကည့္။
      ရွိတတ္တယ္။
      စားလို ့ေကာင္းတယ္ကဲြ ့။

      Delete
  8. မွ်စ္သုပ္ကိုၾကိဳက္လြန္းလို႔ခနခနသုပ္စားၿဖစ္တယ္ အိမ္ကကေလးေတြကေၿပာတယ္ ေမေမ႔ဗိုက္ထဲမွာဝါးပင္ေတြေပါက္လိမ္႔မယ္တဲ႔ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. က်မတို ့လည္းအၿမဲစားတတ္တယ္။
      အႀကိဳက္ျခင္းတူေနေပါ့။

      Delete