Tuesday, July 22, 2014

က်မတို႔ေဒသကအစားအစာေတြေပါ့ ၂

မဂၤလာပါရွင္~~~
ေနရာေဒသအလိုက္ လူမ်ဴ ိးအလိုက္ စားတာေသာက္တာကဲြျပားျခားနားၾကေတာ့ က်မမျမင္ဘူးတဲ့တခ်ဳဴ ိ႔ အစားအစာေတြကို ေတြ႔မိခဲ့ရင္ အရမ္းစိတ္ဝင္စားတာဘဲ က်မလိုဘဲ မိတ္ေဆြမ်ားလည္း ျဖစ္တတ္ၾက မယ္ထင္ပါတယ္။ ဒီတခါေတာ့ က်မတို႔ၿမိဳ႔ေလးက ေန႔လည္သားေရစာေလးေတြ အမ်ားႀကီးထဲကတခု
ျဖစ္တဲ့ ေခါက္ဆဲြခ်ပ္ (တိုက္ရိုက္ ဘာသာျပန္လိုက္တာေလ..ဟီး ပူပူေႏြးေႏြး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္
ေခါက္ဆဲြအခ်ပ္ေသးေသးသုပ္ ဆိုပါေတာ့ေလ း)))) မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။ 


တခ်ဴ ိ႔မိတ္ေဆြမ်ား ျမင္ဖူးစားဖူးၾကေပမဲ့ မသိေသးတဲ့သူေတြလည္းရွိၾကမွာပါ။ ကဲ..က်မလိုဘဲ အျမင္အာ
ရုံေလးနဲ႔ ခံစားၾကည့္ရေအာင္ :P

ဒီအစာကို အထူးသျဖင့္ေဆာင္းတြင္း မိုးတြင္းအခ်ိန္ေတြဆိုရင္ စားလို႔ပိုေကာင္းတယ္။ ကိုယ္တို႔အိမ္က
ၿမိဳ႔လည္ေခါင္ေနရာေလာက္မွာရွိေတာ့( ဒီဆိုင္မ်ဴ ိးေတြကလည္း နဲနဲလွမ္းတဲ့ရပ္ကြက္ရႊာေလးေတြမွာဘဲ
ရတတ္တယ္ေလ) ဆိုင္ဘီးေလးစီးလို႔ ေန႔လည္ ၂နာရီ ၃နာရီအခ်ိန္ဆိုရင္ စားပုံေတာ္ဖြင့္ရတာေပါ့။
က်မေတာ့ ရပ္ကြက္ဆိုတာထက္ ရႊာအေနနဲ႔ဘဲျမင္ပါတယ္။ ေျခတံရွည္အိမ္ေရွ႔ေလးေတြမွာ ဝါးလုံးေလး
စိတ္ၿပီး ၿခံစည္းရိုးခတ္ထားတာ ၂တန္းေလာက္ျဖဴတ္ၿပီး တိုင္ေထာင္ သက္ကယ္မိုးထား ေျမစိုက္တဲေလး
ျဖစ္ေရာ။ အဲဒီထဲမွာ ဝါးျခမ္းေလးနဲ႔ စားပဲြရုိက္ ထိုင္ဖို႔ကေတာ့ သစ္သားရွည္တေခ်ာင္းကို ေအာက္မွာ သစ္တုံးေလး ၃ေနရာေလာက္ရိုက္ထဲ့လိုက္ရင္ဘဲ ဆိုင္ခန္းေလးတခုျဖစ္လာပါတယ္။ ေရာင္းသူက အထဲဖက္မွာထိုင္လို႔ အုတ္တုံး ၃ တုံးဖိုခေနာင့္ဆိုင္ထားတဲ့ေနရာမွာ ထင္းတုံးေတြ သစ္တိုသစ္စအကိုင္း အခက္ ရွိသမွ်ပစ္ထဲ့ မီးေမႊးတာပါဘဲ..တခါေလ ကိုယ္တို႔ေစာေစာေလးေရာက္သြားရင္ သူ႔ကိုကူၿပီး မီးမူတ္ေပးရတယ္။ ဝါးလုံးေခ်ာင္းမဲမဲေလး မီးေျပာင္းလို႔ေခၚေၾကာင္း အဲဒါႀကီးကိုင္ၿပီး ကုန္းကုန္းမူတ္ေပး ခဲ့ရပါေသးတယ္။ မီးဖိုေတြအူေနတာက သဘာဝ ေခါက္ဆဲြခ်ပ္ ဆိုင္ပါဘဲ..ေခါက္ဆဲြကလည္း မီးခိုးန႔ံသင္း
ေနပါတယ္။ မီးဖိုေပၚမွာ အိုးမဲမဲႀကီးေပါ့ ေရအျပည့္နီးပါးျဖည့္ၿပီးတည္ထားရတယ္ေလ။


အေပၚပုံကေတာ့ က်မတူမေလးေတြ အိမ္မွာကိုယ္တိုင္လုပ္စားၾကတာပါ။ အဓိကေတာ့ ဆန္မုန႔္ေဖ်ာ္တာပါ။ ဆိုင္ေတြမွာေတာ့ ဆန္ကိုတညေရစိမ္ၿပီးေက်ာက္ျပားဆုံနဲ႔ႀကိတ္တာေပါ့ ဆန္ကိုလည္း မယ္ငီးစပ္စုစိန္ စားတုံးကေမးဖူးပါတယ္ ရွမ္းဆန္နဲ႔မေနာဟရီဆန္ကိုေရာသုံးပါတယ္တဲ့။ ရွမ္းဆန္ကအရမ္းေစးတယ္ မေနာ္ ဟရီဆန္က မာတဲ့သေဘာရွိတာတဲ့။ သိပ္မေစးကပ္ေတာ့ဘဲ အေနအထားအေတာ္ေလာက္မွ ဗန္းထဲကေန
ခြါရတာလည္းလြယ္ကူမွာေလ..။ စားဖို႔ေသာက္ဖို႔လုပ္တာဘာမွမခက္ပါဘူး။ သီးႏွံစားစရာေတြ တခုျခင္း
ရဲ႔ အစြမ္းသတၱိေတြသေဘာသဘာဝေတြသိထားရင္ ရပါတယ္..။(အဟဲ..အနည္းဆုံးေတာ့ ခု မယ္ငီးလို
ဆရာကီး ဝင္လုပ္တတ္ၿပီေလ..)

ဆန္မုန္႔ရည္မႀကဲမပစ္အေနအထားနဲ႔ ဘာမွမပါပါဘူး။ ရိုးရိုးဆန္ေခါက္ဆဲြလုပ္သလိုပါဘဲ သံျဖဴဗန္းေသးေသး
ေလးမွာဆီဆြတ္ထားတဲ့အဝတ္စေလးႏွံေအာင္ သုတ္လိုက္ၿပီးရင္ ေယာက္မတဇြန္းေလာက္ေလာင္းထဲ့ ၿပီး
ႏွံသြားေအာင္ ဗန္းေလးကိုဘယ္ညာေစာင္းလိုက္တယ္။ ေနာက္ေတာ့ ဗြက္ဗြက္ဆူေနတဲ့ အိုးရဲ႔အဖုံးေလးဖြင့္
ၿပီး ေရေပၚတင္လိုက္ရုံပါဘဲ အဖုံးေလးပိတ္လို႔ ေနာက္ဗန္းတခုမွာ သြားၾကားထိုးတံေလးအသုံးျပဳေပါ့ ဗန္း 

ေဘးပတ္လည္ကိုျခစ္လိုက္ ၿပီးအဲဒီသြားၾကားထိုးတံနဲ႔ နဲနဲကေလာ္ လက္နဲ႔ေခါက္ဆဲြကို လိုသလိုလိပ္လိုက္
တာပါ။ ၿပီးဆီျပန္ဆြတ္ ဆန္မုန္႔ရည္တဇြန္းေလာင္းထဲ့ အဲဒီအခ်ိန္ဆိုရင္ မီးဖိုေပၚက ဗန္းေလးကက်က္ၿပီ ကြက္တိပါဘဲ။ တဖက္ကအဖုံးလွပ္ တျခားလက္တဖက္နဲ႔ အသစ္ထဲ့မဲ့ ဗန္းေလးမုန္႔ရည္ႏွံေအာင္ေစာင္း လိုက္နဲ႔ ပါးစပ္ကလည္း ေဖါက္သည္ေတြနဲ႔ စကားေလးေျပာ..ၿပီး တခ်က္ခ်က္အူေနတဲ့မီးခိုးေတြၾကားထဲ
မူတ္ေျပာင္းကိုင္ၿပီး တဖူးဖူးမူတ္ေပါ့...။

အဲဒီေခတ္ကာလက ေခါက္ဆဲြက ၂မ်ဳဴ ိးဘဲရွိတယ္ အလြတ္ဘာမွမပါတာရယ္ ေနာက္အေပၚကပုံလို ဝက္ သားေတာက္ေတာက္စင္းနဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴနီေၾကာ္ေလး တစ္ဇြန္းထဲ့ၿပီးလိပ္တာပါ ဒါကိုေတာ့ အစာသြပ္ အသားပါေခါက္ဆဲြခ်ပ္လို႔ေခၚတာေပါ့။ ဥပမာ အသားပါတာ ၃ခ်ပ္ကို က်ပ္၁ဝဝ ဆိုရင္ အသားမပါတာက
၅ခ်ပ္ေလာက္ရတာေပါ့။ တပဲြျပင္ရင္ အသားပါ ၃ခ်ပ္ကို ကပ္ေက်းနဲ႔ညွပ္ေပးလိုက္တယ္။ ၿပီးေရွ႔မွာတန္းစီ
ခ်ထားတဲ့ ဆား အခ်ဳဴ ိမုန္႔ ၾကာညိဳ႔ (ပဲသံျပာရည္)ငရုတ္သီးေၾကာ္ ငရုတ္ခ်ဥ္ ဆလပ္ရႊက္ ေျမပဲထာင္း ဒါေတြ စိတ္ႀကိဳက္ထည့္စားၾကတာေပါ့ရွင္။ 

တခါတေလ စိတ္ကူးေပါက္ရင္လည္း အျဖဴထည္ကိုဘဲတို႔စားတတ္ၾကပါတယ္။ က်မေတာ့ ၂ မ်ဴ ိးစလုံး တကယ္ႀကီဳက္ပါတယ္။ ခုေတာ့ လမ္းသရဲ ေခါက္ဆဲြခ်ပ္ဆိုလား ဒစ္စကို ေခါက္ဆဲြခ်ပ္တဲ႔ တူမေလး ဝယ္လာ
ေပးတာ အစာပလာေတြအားလုံးတခါထဲထည့္ေပါင္းတာပါ။ အရႊက္ေတြေရာဘဲေလ..။ က်မေတာ့ ဒီလိုမ်ဴ ိး သိပ္မႀကိဳက္ဘူး

ရန္ကုန္မွာေနတုံးက ညီမဝမ္းကဲြေတြ တူမေတြ အိမ္လည္လာၿပီး လုပ္စားတတ္တယ္။ တခုေတာ့ရွိတယ္
တခါထဲေရေဖ်ာ္တာမ်ဳ ိးမဟုတ္ဘဲ။ ဆန္မုန႔္ကို စတီးဇြန္းနဲ႔၄-
၅ ဇြန္းေလာက္ခပ္ၿပီး ေရေဖွ်ာ္မီးေပၚတင္က်ဴ ိ
ပါတယ္။ေကာ္ရည္လိုခပ္စီးစီးေလးရလာေတာ့ မီးပိတ္ ေနာက္က်န္တဲ့အထုပ္ထဲကဆန္မုန္႔ အားလုံးေရေဖ်ာ္ အဲဒီ အထဲကိုခုနကက်ဴ ိထားတာ သူတို႔အေခၚ ဦးရည္ တဲ့။အဲဒါကိုနဲနဲခ်င္းစီေလာင္းထဲ့ၿပီးေမႊတာဘဲ...။
ဆန္မုန္႔ေဖ်ာ္တာ သူကပိုေတာ္ ငါကပိုေတာ္နဲ႔ အရာႀကီး ခ်င္းကၿပိဳင္ေနၾကေသး..ဟီး

ခုေတာ့သူတို႔လုပ္ၿပီး ဘုတ္အုပ္ေပၚတင္သမွ် သားေရက်ေနရတာေပါ့ရွင္။ ဝက္အူေခ်ာင္းေတြလည္းထဲ့တာ
ေတြ႔တယ္။ က်မတို႔ၿမိဳ႔ေလးမွာ မွတ္မိေသးတယ္ စားတဲ့ဆိုင္ေလးက ၾကက္ေတြေမြးထားတယ္။ ၾကက္
ေတြကကိုယ္တို႔နားပတ္ခ်ာလည္ေနတာေပါ့ လက္တဖက္ကၾကက္ေမာင္း လက္တဖက္ကတူကိုင္ ပါးစပ္ ထဲအလွ်င္ မျပတ္ထည့္ရတာေလ..။အဲဒီမွာ ကန္စြန္းရႊက္ေတြ တေတာင္းႀကီးမလာတယ္။ ၾကက္စာ
ေကႊ်းဖို႔လားေတာ့မသိ။ က်မတို႔အုပ္စုက ကန္စြန္းရႊက္စားမယ္ဆိုေတာ့ ေရတြင္းထဲေရငင္ ေတာင္းထဲ
ေလာင္းထဲ့ေရေဆးၿပီးေခါက္ဆဲြအိုးထဲက ေရပူထဲခဏေလာက္စိမ္လိုက္ၿပီး ကပ္ေၾကးနဲ႔ညွပ္ အလယ္မွာ တပန္းကန္ အျပည့္ထည့္ ထားၿပီးေခါက္ဆဲြတလုပ္ ကန္းစြန္းရႊက္တလုပ္ စားၾကတာေကာင္းမွေကာင္းရွင္။ တခ်ဴ ိ႔ဆိုင္ေတြမွာ ဆႏြန္း ထည့္တတ္တယ္ ေခါက္ဆဲြက ဝါဝါႀကီးေပါ့။ ကိုယ္တို႔ေတာ့ Old fashion lady ရိုးရိုးစင္းစင္းေလးဘဲႀကိဳက္ တယ္။

ဒီအေမရိကားမွာ လုပ္စားဖို႔ဗန္းေလးဝယ္လာပါတယ္ဆို အိမ္မွာ ခဏလာတည္းတဲ့ခ်စ္လွစြာေသာ ေရႊ
ေယာင္းမက က်မအျပင္သြားတုံး ေခါက္ဆဲြဗန္းႀကီးကို ျခင္ေဆးေခြထြန္းတဲ့အခံလုပ္လိုက္တယ္ေလ...။
ရင္နာလိုက္ေလျခင္း..။ ဒါနဲ႔ထားပစ္ခဲ့တယ္။ခုေတာ့ လႊမ္းလိုက္တာရွင္...။

ဒါကေတာ့ၾကည့္ရတာညွပ္ၿပီးအစာပလာအစုံထဲ့ထားပါးစပ္ထဲထည့္ဖို႔အသင့္..ဆိုတဲ့ပုံ

အားလုံးဘဲရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႔ၾကပါေစရွင္~~~
မီးမီး

11 comments:

  1. ေအာက္ဆံုးတပံုကိုၾကည့္ၿပီး ေတာ္ေတာ္သြားရည္ယိုတယ္။ အဆာပလာေတြ ထည့္ထားလိုက္တာ စားခ်င္စရာႀကီး :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ္တယ္စူးႏြယ္ေရ႔..
      ခ်ဥ္ခ်ဥ္ငံငံစပ္စပ္ၿပီးသၾကားလည္း၊
      ထဲ့စားတတ္ၾကေသးတယ္ေလ၊
      ဒီေတာ့ခ်ဴ ိခ်ဥ္ငံစပ္ေလး..
      ေကာင္းမွေကာင္း.. း)))

      Delete
  2. ၾကည့္ရတာတရုုတ္စတုုိင္လိုုလိုုဘာလုုိလိုုနဲ ့ေနာ္။
    ကယ္လီဖုုိးနီးယားမွာတခါ အေမရိကန္ေတြအစားအေသာက္ေစ်းပဲြေတာ္လုုပ္တာအဲလိုုမ်ဳိးခ်က္ခ်င္းလုုပ္ခ်က္ခ်င္းလိပ္ေပးတာ။
    စားခ်င္လိုု ့တုုိးလိုုက္ရတာ။ အေမရိကန္ေလးေတြနဲ ့ေအးရွန္းေလးေတြေရာင္းတာ။
    အဲဒါ၀ယ္စားရတာမတန္ဘူး။ လုုပ္စားၾကမယ္ဆုုိျပီးအဲဒီကအျပန္တရုုတ္ဆုုိင္တန္း၀င္ျပီးေစ်း၀ယ္ျပီး
    အဲလိုုလိပ္စားၾကတာ။ ကုုိယ္တုုိ ့လည္းစားခ်င္တာေလွ်ာက္ထဲ့ျပီးလိပ္ၾကတာဘဲ။
    ပံုုၾကည့္ရင္ေတာ့ေတာ္ေတာ္စားခ်င္စရာေကာင္းတယ္။
    ေနာက္ေန ့က်ေတာ့မာကုုန္လိုု ့မစားခ်င္ၾကေတာ့လႊတ္ပစ္ရေသးတယ္။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. မအိုင္အိုရာေရ႔..
      ေအးသြားရင္မာသြားတတ္တယ္
      ပူပူေႏြးေႏြးေလးမွစားေကာင္းတာ
      ထိုင္ဝမ္နဲ႔ေဟာင္ေကာင္က
      လမ္းေဘးအစားအစာအေၾကာင္းေတြ
      ရုပ္ရွင္ရိုက္ျပထားတာ
      တီဗီထဲမွာၾကည့္ေတာ့ျမင္ဖူးတယ္
      သူတို႔ကနဲနဲထူတယ္
      လုံးလုံးေလးလိပ္ေပးၿပီး
      ခပ္ျပစ္ျပစ္အရည္ညိဳညိဳနဲ႔ႏွမ္းေလးေတြျဖဴ းလို႔
      တုတ္ေခ်ာင္းတခုထိုးေပးလိုက္တာဘဲ
      ကိုယ္တို႔ဆီကနဲနဲပိုပါးတယ္
      အဆာပလာေတြမ်ဴ ိးစုံနဲ႔ဆိုေတာ့
      ပိုေကာင္းတယ္လို႔ထင္တာဘဲ..အဟဲ

      Delete
  3. ဒီတစ္ပတ္သက္သတ္လြတ္စားရင္ ေခါက္ဆြဲခ်ပ္လုပ္စားမလားလို႔ စဥ္းစားတုန္းရွိေသးတယ္ မမီး ေခါက္ဆြဲခ်ပ္ေတြျမင္ေတာ့ ပိုစားခ်င္လာတယ္...း)

    ReplyDelete
    Replies
    1. မိုးေငြ႔ေလးေရ..
      ခုေခတ္မွာေတာ့ ဒစ္စကိုေခါက္ဆဲြခ်ပ္ဆိုလား
      အစုံထဲ့တတ္ၾကတယ္ေလ..
      အဲလိုလုပ္စားတာလား..
      လုပ္ၿပီးရင္လည္းျပပါအုံး..
      အာသာေျပေလးၾကည့္ခ်င္ပါတယ္ကြယ္..
      း)))

      Delete
  4. မစားဖူးဘူး။ အခုမွျမင္ဖူးတာ။ အစ္မမီးငယ္ အဲ့အထဲ ဝက္သားေတာက္ေတာက္စင္း ကို ဘယ္လိုခ်က္လဲ? အိမ္မွာ လုပ္စားၾကည့္ခ်င္လို႕။

    ReplyDelete
    Replies
    1. ျမတ္ၾကည္ေလးေရ..
      ဝက္သားေတာက္ေတာက္စင္းကို၊
      ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ငရုတ္ေကာင္း
      ပဲငံျပာရည္နဲ႔ေၾကာ္တာပါဘဲ။
      ဆီအမ်ားႀကီးထဲ့စရာမလိုပါ။
      ခရုဆီေလးထဲ့ရင္ပိုစားေကာင္းတယ္။
      သာကူလုံးထဲအစာသြပ္ရင္ထဲ့သလိုပါဘဲ။
      စမ္းလုပ္စားၾကည့္ပါ။
      လင္ဗန္းေတြကက်ဳ ိင္းတုံကသံျဖဴဆိုင္ေတြမွာ
      ေရာင္းတတ္ၾကတယ္။
      ၂ခ်ပ္ဆိုေလာက္ပါတယ္။
      ကပ္စားတဲ့အရႊက္ကဆလပ္ရႊက္နဲ႔
      ၾကက္သြန္ျဖဴ ပင္ဆိုပိုလိုက္တယ္။
      အခ်ဥ္အတြက္ကငရုတ္ခ်ဥ္နဲ႔ေနာ္၊
      သံပုရာသီးနဲ႔သပ္မစားေကာင္းဘူး။

      Delete
    2. ေက်းဇူး အစ္မ မီးငယ္။ ပံုေတြၾကည့္ျပီး ဗိုက္ေတာင္ဆာတယ္။ လုပ္ျပီးမွ ပံုလာတင္ေပးမယ္။ :)

      Delete
  5. စားခ်င္​လိုက္​တာ အန္​တီမီး
    အန္​တီမီးပိုစ္​့​ေတြကို အစဥ္​​ေမ်ွာ္​လ်က္​
    Apple Blossom

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေက်းဇူးဘဲ..
      သမီးေလးေရ...
      ကိုယ္လည္းစိတ္ကူးယဥ္ၿပီးေရးေနတာ
      ၾကာေပါ့ဟယ္..
      ဟီး..ခုမွျဖစ္ေတာ့တယ္..

      Delete