Sunday, August 26, 2012

ခ်ဥ္ငံစပ္လို ့ေခၚတဲ့ေခါက္လန္ဖိန္း

မဂၤလာပါရွင္~~~
ခရီးသြားတဲ့ကိစၥမၿပီးဆုံးခင္မွာဘဲ၊တခါကFBေပၚ က ဂိန္းကစားမိတ္ေဆြ  ေမးထားတာကို၊
ရုတ္တရက္ႀကီးသတိရလာတယ္။(ကိုယ္ကလည္းစားခ်င္ေနတာကိုး....)
အဲဒါကေတာ့ သူမ်ားေတြကေတာ့ခ်ဥ္ငံစပ္လို ့အမည္ေပးထားတာကိုေတာင္ႀကီးကေနစၾကားဘူးတယ္။
က်မတို ့အေခၚေတာ့ေခါက္လန္ဖိန္းေပါ့၊။ဆန္မွဳန္ ့နဲ ့လုပ္တဲ့ဆန္ထိုဖူးပါ။

က်မစားရင္ေတာ့အရည္မ်ားမ်ားထဲ့စားတာႀကိဳက္တယ္။
က်မတို ့က်ဳိင္းတုံရွမ္းတင္မကပါဘူး။တျခားေဒသကရွမ္းအႏြယ္ေတြအားလုံးဘဲစားၾကပါတယ္။
ေနရာေဒသလိုက္ၿပီးျပဳလုပ္ပုံေတြ၊စားတာေတြေတာ့၊နဲနဲစီကဲြျပားၾကမယ္နဲ ့တူတယ္။
က်ဳိင္းတုံမွာေတာင္၊နဲနဲၿမိဳ ့ျပင္က်တဲ့ရြာေတြဖက္ကဆိုရင္ ၿမိဳ ့ေပၚနဲ ့ပုံစံကမတူပါဘူး။
ထဲ့စားတဲ့အစာပလာေတြကြာတာပါ။

ဆန္မွဳန္ ့ကိုေတာ့က်မတို ့ဆီမွာႀကိတ္ဆုံေခၚမလားဘဲ။ေက်ာက္ျပားေတြနဲ ့ႀကိတ္ၾကတာပါ။
ဆန္ေတာင္မွ မေနာ္ဟရီမွေကာင္းတာတို ့ဘာတို ့ရွိေသးပါတယ္။

phto creadit
ခုေခတ္မွာေတာ့အစစအရာရယ္ဒီမိတ္ဆိုေတာ့ ဆန္ေရစိမ္၊ႀကိတ္ဆုံရွိတဲ့ေနရာသြား၊ႀကိတ္၊
ေက်ာက္တုံးနဲ ့ဖိ..ဆိုတဲ့ဒုကၡေတြကိုသိစရာမလိုေတာ့ဘူးေလ။
ကဲေလ..ေျပာျပမယ္ေနာ္၊ခပ္လြယ္လြယ္ေလးနည္း(က်မေတာ့တခါမွမစမ္းပါ။ညီမေလးေတြ၊အေဒၚေတြ၊
လုပ္တာၾကည့္ၿပီး၊ေခြ်းျပန္ပါတယ္)။ကိုင္း...သူတို ့နည္းျပန္ေျပာျပတာေပါ့ေနာ္...။
Skype ကေနျပတာကို က်မျပန္ရႊီးရတာေပါ့:))))

ဆန္မွဳန္ ့(ဘာဆန္ျဖစ္ျဖစ္တဲ့) တခြက္(ဘယ္ပုံစံခြက္နဲ ့ထဲ့ထဲ့၊ေရကို၂ခြက္ခဲြထည့္ရပါတယ္)။
သူတို ့ကေတာ့ ဆန္မွဳန္ ့တခြက္ခဲြ၊ေျပာင္းဖူးမွဳန္ ့ခြက္ဝက္ထဲ့ပါတယ္။(ပိုေစးၿပီးအိတယ္တဲ့)
ဆီနဲနဲေလးထဲ့ပါ(အိုးဖင္မကပ္ေအာင္..တဲ့)
အဲ..က်ဳိတဲ့အထဲမွာေတာ့ဆားတို ့ဘာတို ့မထဲ့ပါနဲ ့။
ထုံး... မက်ဥ္းေစ့ တဝက္တဲ့။အင္း..သူတို ့ေျပာတို ့အတိုင္းဘဲ..ဆရာ...။
ထုံးကိုေရေဖ်ာ္ပါ။ထုံးမ်ားရင္ခါးတတ္ပါတယ္။
က်မေခါက္ဖိန္းဆရာမေတြက ဂ်ပန္မွာတေယာက္၊စင္ကာပူမွာတေယာက္။
(ကြမ္းယာဆိုင္ကထုံးတထုပ္ဝယ္ၿပီး၊ထမိန္ၾကားထဲခိုးထဲ့ယူသြားၾကတယ္တဲ့...:P )
က်မမွာထုံးမရွိလို ့မထဲ့ဘဲနဲ ့ႀကိဳမယ္ဆိုေတာ့၊ကိုယ့္လူေတြကမရဘူးတဲ့ဆရာ...။

အိုးစဗြက္တာနဲ ့ေမႊေပေတာ့..တလစပ္။ႏို ့မို ့ရင္အခဲအခဲလိုက္ျဖစ္ေနတတ္တယ္။စားလို ့ေကာင္းဘူး။
ေမႊတံကိုပါ သူကညႊန္လိုက္ပါေသးတယ္။အလုံးေလးကပိုေကာင္းတယ္တဲ့။ေယာင္းမနဲ ့ဆိုေကာင္းဘူးတဲ့။
ၿပီး..၂၀ မိနစ္ေလာက္ရွိမွ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ထုံးကိုထဲ့ပါ။ေနာက္ထပ္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေစးပိုင္လာၿပီဆိုမွ၊
ေၾကြဇလုံရွိရင္ေၾကြဇလုံထဲထဲ့။သံဇလုံရွိရင္သံဇလုံထဲေလာင္းထဲ့တာေပါ့။
(ပလပ္စတိတ္ေတာ့ရဘူးေနာ္..) စကေနဆုံးအထိ ေတာက္ေရွာက္ေမႊေနခဲ့ဖို ့လည္းမေမ့နဲ ့ေနာ္။
အားလုံးၿပီးရင္..ဒီလိုေလးေလသလပ္ အေအးခံရုံပါဘဲ။

တေယာက္နဲ ့တေယာက္လုပ္ပုံေလးေတြနဲနဲကြာၾကပါတယ္။

photo credit 
လာအိုကရွမ္းေတြလည္းစားၾကတာပါဘဲ။သူတို ့လုပ္တာကေတာ့ က်မတို ့ဆီကလိုပါဘဲ။
စားတာဘဲကြာတာ။က်မတို ့ဆီကရြာေတြဖက္ကစားသလိုပါဘဲ။ရုိးရုိးေလးဘဲထဲ့ၾကတယ္။
တခ်ဳိ ့ရြာေတြဖက္မွာစားဖူးတာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးျပဳတ္ရည္နဲ ့ဂ်င္းငရုပ္သီးေထာင္းဘဲပါတယ္။
ပဲပုပ္ေတာင္ေပးဘူး..:((((

photo credit 
အဓိကေတာ့ ပဲပုပ္ပါဘဲ။က်မတို ့ဆီကဂ်င္းမ်ားမ်ားနဲ ့စပ္စပ္ပဲပုပ္ေတြသုံးၾကတယ္။
ၿပီး..ဂ်င္းနဲ ့ငရုတ္သီးခ်ဥ္လည္းပါေသးတယ္။ေနာက္ငရုပ္သီးေၾကာ္ကသပ္သပ္။ေကာ္ဖီထုပ္ပါးပါးေလး၊
နံနံပင္ရိတ္ရိတ္ေလးလွီးထားတာလည္းထဲ့။အခ်ဥ္ရည္က ခရမ္းခ်ည္သီးျပဳတ္ရည္၊မုန္ညင္းခ်ည္ရည္
(ဆန္ေဆးရည္၊ထမင္းရည္နဲ ့ခ်ည္တဲ့ဟာ)၊ႀကံသကာကိုအခ်ည္ေဖါက္ထားတဲ့အရည္ႀကံသကာအခ်ဳိရည္
ဒီ ၄ မ်ဳိးလုံးဆိုင္မွာသြားစားရင္ေတြ ့ရမယ္။

ဒါလည္းဒီကေနေက်းဇူးျပဳၿပီးယူခဲ့တာပါဘဲ
ဒီလိုေလးေပါ့...။က်မေတာ့အခ်ဳိရည္ပါနဲနဲထဲ့တတ္တယ္။ခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးစပ္စပ္ေလးနဲ ့..ေလ။
ဂ်င္းနံေမႊးေမႊးေလးနဲ ့..ေအာင္မငီး...ခုဘဲစားခ်င္လာၿပီ။

photo credit 
အရည္နဲ ့မစားခ်င္ရင္ ေခါက္ဖိန္းကိုအံစာတုံးပုံေလးလွီးပါတယ္။
တို ့စရာက ကိုယ့္ဖာသာစိတ္ႀကိဳက္ထဲ့တာေပါ့။ပဲပုပ္ခ်ဥ္၊ငရုပ္သီးေၾကာ္ဆီခ်က္၊ဂ်င္းငရုပ္သီးခ်ဥ္၊ဆား...
အိုး....ေကာင္းမွေကာင္း...။
အားလုံးၿပီးသြားရင္၊ေခါက္ဖိန္းဇလုံအေပၚကမာမာအေခါက္ေလးကိုတလႊာေလာက္၊အဆစ္ေပးပါတယ္။
စပ္ေနတာကိုး..ဆားေလးနဲနဲတို ့ၿပီး၊ပါးစပ္ထဲကမန္းကတန္းသာဝါးလိုက္ၾကတာဘဲ...။
တခ်ဳိ ့ဆိုင္ကဆို ေခါက္ဆိန္ ့ဝွစ္(မုန္ ့ဟင္းခါးဖတ္၊အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတာ)ပါတဲြေရာင္းတယ္။
ဒီေတာ့ ၂ပဲြေလာက္စားရတာေပါ့။ တပဲြက ေခါက္ဆိန္ ့နဲ ့။အစာပလာထဲ့တာေတာ့အတူတူပါဘဲ။
ဒီမွာေခါက္ဖိန္းမလုပ္ႏိုင္ေတာ့ ေခါက္ဆိန္ ့ေလးနဲ ့ဘဲေျဖသိမ့္လိုက္ေတာ့မယ္ေလ။
ခ်ဥ္ခ်ဥ္ငံငံစပ္စပ္ေလးေနာ္..:P


ကိုင္း....စပ္လြန္းလို ့ပြင့္ကုန္ၿပီလား...။
ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ ့ၾကပါေစ။
မီးမီး

20 comments:

  1. အစားအေသာက္ဆန္းဆန္းေလးေတြကို လာၾကည္႕သြားပါတယ္..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ကိုယ္တို ့ၿမိဳ ့က၊
      ရုိးရာေန ့လည္ခင္းမွာစားၾကတဲ့၊မုန္ ့ပဲသေရစာေတြပါ။

      Delete
  2. ပဲပုုပ္နဲ ့မုုန္ညင္းခ်ဥ္ ငရုုတ္သီးအရမ္းၾကိဳက္ေတာ့ၾကိဳက္မွာေသခ်ာတယ္။
    စားခ်င္လုုိက္တာေနာ္။ း)
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ပဲပုပ္ခ်ဥ္စားတတ္ရင္၊အရမ္းေကာင္းေပါ့။
      မအိုင္အိုရာႀကိဳက္မွာပါ။
      မုန္ ့တီဖတ္နဲ ့အရင္စားၾကည့္ေလ..:))

      Delete
  3. Yummy Yummy..
    Is it similar to Thai Kway Ket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is not similar to"Kway Ket",
      and very different from that kind of food.
      It is like Tofu salad,our KengTong Shan vision.
      Base on rice-jelle and soy bean paste(with giner and chille).I saw they sold in NJ Nippan Zay.

      Delete
  4. လံုး၀ စားဖူးပါဖူး
    အရမ္းစားေကာင္းမယ္ထင္ပါတယ္
    ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲသုတ္ေတာ႔ အရမ္းၾကိဳက္တယ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. စားၾကည့္ပါ ဂင္ခ်ီဘုရင္မေလးေရ...
      ဆန္ျပားေခါက္ဆဲြသုတ္ဆိုတာ ဘယ္ပုံစံမ်ဳိးသုတ္ထားတာလဲ။
      မုန္ ့တီဖတ္နဲ ့သုတ္စားၾကည့္ေလ။
      ရွင့္ကိုးရီးယားပဲပုတ္ေလးနဲ ့ဆို..ေကာင္းပါ့ဗ်ားးးး

      Delete
  5. ဟီး သတိရသားပဲေနာ္... ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
    အိမ္မွာထံုးတဗူး အာရွဆိုင္က ဝယ္ထားတယ္။ ပဲပုပ္ကင္ ေထာင္းၿပီးသား ယူလာတာလည္း ရိွတယ္။ အခ်ဳိရည္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရည္ကလြယ္တယ္ တျခားအခ်ဥ္ရည္အစား ရွာလကာရည္ ထည့္မယ္ေလ။ စမ္းၾကည့္ရေသးတာေပါ့။ အရင္ကေတာ့ တိုဖူးမက်ဳိတတ္တာနဲ႕ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္နဲ႔ လုပ္လုပ္စားတယ္။ တို႔ တိုဖူးက်ဳိရင္ ပ်က္သြားတာခ်ည္းပဲ။

    ReplyDelete
    Replies
    1. သတိရပါတယ္။
      ကိုယ္တိုင္ကမလုပ္ထားေတာ့၊
      ဘယ္လိုပုံစံနဲ ့တင္ေပးရမလဲဆိုတာ။
      ခ်ိန္ေနတာနဲ ့..ဟီး...
      ဟိုက..ဒီက..ဒါတ္ပုံေတြနဲ ့ေရာႀကိတ္လိုက္တယ္ေလ...။
      ပဲပုပ္ကင္အစား...ပဲပုပ္ခ်ဥ္ကပိုလိုက္တယ္..စူးႏြယ္ေလးေရ..
      က်မရန္ကုန္မွာေတာ့တရုတ္တန္းကပဲပုပ္ခ်ပ္ထူထူ
      (တရုတ္ပဲပုပ္လို ့ေခၚတယ္ေလ)။
      လက္တဝါးသာသာအရႊယ္ေလာက္ရွိမယ္။
      အဲဒါဝယ္ၿပီးေထာင္း၊ျပန္ျပဳတ္ၿပီး.ပဲပုပ္ခ်ဥ္လုပ္လိုက္တယ္..အဟဲ
      မုန္ ့လက္ေဆာင္းဖိုမွာ သံဇလုံေလးယူသြားၿပီး၊
      အဲ..ထဲထည့္ေပးပါလို ့..က်သေလာက္ေပးမယ္လို ့သြားငတ္ႀကီးက်ခဲ့ဖူးတယ္။
      ၁၉၈၈ မတိုင္မွီကာလကေပါ့။သူငယ္ခ်င္းရွမ္းမေတြနဲ ့ေလ။
      က်မတို ့တသိုက္ဘရုတ္က်ခဲ့ဘူးတယ္...:))))

      Delete
  6. မစားဖူးဘူး။မီးမီးကိုယ္တိုင္လုပ္တာဘဲပိုစားခ်င္တယ္။
    ဆီမပါေတာ့က်န္းမာေရးနဲ.ညီညြတ္တာေပါ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. အန္တီေရ...
      ထုံးမရွိေတာ့လုပ္လို ့ရဘူးတဲ့..:P
      ရန္ကုန္မွာေနတုံးကေတာ့လုပ္ဖူးတယ္။
      အိမ္မွာညီမဝမ္းကဲြေတြလာလုပ္ၾကတာပါ။
      က်မကပဲြၾကည့္ပရိသတ္...။

      Delete
  7. မမီးပုံကိုၾကည့္ျပီး သေရယိုလာလို႔ ခုပဲ 19လမ္းကဆိုင္ကို ဖုန္းဆက္ျပီး ေအာ္ဒါမွာေနတာ ဆန္မရွိေသးလို႔ လကုန္မွရမယ္တဲ႔ ဟင့္...စားခ်င္ပါတယ္ခ်ိဳမွ...။

    ReplyDelete
    Replies
    1. ၁၉ လမ္းကဆိုင္ဆိုတာက်မအေဒၚေျပာေနတဲ့ဆိုင္မ်ားလားမသိဘူး။
      ၅၂ လမ္းထိပ္မွာလည္းက်ဳိင္းတုံအစားေတြေရာင္းတယ္ေလ။
      အဲမွာလည္းေရာင္းတယ္။
      က်မကလမ္း၅၀ မွာေနခဲ့ဖူးေတာ့ဝယ္စားျဖစ္တယ္။

      Delete
  8. ေနာက္ထပ္ျပန္လာၾကည့္တယ္... အေပၚဆံုးပန္းကန္ကိုၾကည့္ရင္း စားခ်င္စိတ္ေတြ တဖြားဖြား... ပဲပုပ္ခ်ဥ္မရိွဘူး.. ပဲပုပ္နဲ႔ပဲလုပ္မယ္ကြာ..:D

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေအာ္...ဇြတ္...ဟိဟိ
      ကိုယ့္လက္ထဲမွာရွိရင္ပို ့ေပးတာေပါ့ကြာ
      သူမ်ားေတြေတာ္ေတာ္ေခါက္လန္ဖိန္းႀကိဳက္ၾကတယ္နဲ ့တူတယ္။
      လာၾကည့္ၾကတာတအားဘဲ...
      ဟို..ဒါတ္ပုံယူသုံထားတဲ့ကိုယ္ေတာ္လည္း ခဏခဏလာၾကည့္ေနတယ္။
      လင့္ေပးထားလို ့သူ ့ဆီအမ်ားႀကီးသြားေတာ့လန္ ့သြားတာနဲ ့တူတယ္။
      ဒင္း... တူရကီကနဲ ့တူတယ္။
      ေလးေထာင့္ကြက္ေတြနဲ ့ေခါင္းစားသြားရွာေပါ့...ဟီး
      ေဒၚစူးႏြယ္ေရ..က်ဳပ္သူမ်ားပုံေလးသုံးထားတာေလ...:P

      Delete
  9. တစ္ေန့ႏွစ္ခါေလာက္ လာလာၾကည့္မိတယ္။ စားခ်င္တာ !!! လုပ္စားမယ့္ စာရင္းထဲ ထည့္လိုက္ျပီ။ ထုံးလိုက္ရွာရဦးမယ္.. thanks for the recipe!

    ReplyDelete
  10. သဥၨာေလးေရ...
    welcome ပါ။
    ခ်န္ထားတဲ့လင့္နဲ ့လိုက္သြားလည္ခဲ့ပါတယ္။
    ၾကည့္ရတာ ေတာင္ႀကီးက ပန္းေသးတရုတ္ လူမ်ဳိးျဖစ္မယ္ထင္တယ္။
    ေတာင္ႀကီးညေစ်း အေပၚဖက္ကလမ္း(နံမည္ကေမ့ေနတယ္)က်မသိတဲ့၊
    ပန္းေသးတရုတ္အမ တေယာက္ထိုဖူးေႏြးေရာင္းတာရွိတယ္။
    သူ ့ဆိုင္ကမနက္ဖက္ဘဲရတယ္။ တအားစားေကာင္းတာဘဲေလ..။
    က်မအေဖကေတာင္ႀကီးဇာတိအင္းသား၊
    က်မေတာင္ႀကီးမွာ ၄ ႏွစ္ေလာက္ေက်ာင္းတက္ဖူးတယ္။
    ေတာင္ႀကီးကို တကယ္လႊမ္းမိတယ္။
    ေခါက္ဖိန္းလုပ္စားၾကည့္ေလ..ႀကိဳက္သြားမွာ.:)))

    ReplyDelete
  11. မမီးငယ္ >> aha..ဘေလာ့ကို ၾကည့္လိုက္တာနဲ့ ဘာလူမ်ိဳးလဲ တန္းခန့္မွန္းႏိုင္တာ ေလးစားသြားတယ္ :) ညေစ်းအေပၚဘက္ အထက ၄ နားက ထိုဖူးေႏြးဆိုင္လား? အဲဆိုင္ေတာ့ ေတာင္ၾကီးမွာ ေတာ္ေတာ္နာမည္ၾကီးတယ္.. ခုထိေရာင္းေနေသးတယ္ :) ခ်ဥ္ငံစပ္ကို တစ္အားၾကိဳက္တာ.. ငယ္ငယ္ကဆို အေမေစ်းသြားရင္ အတင္းလိုက္ျပီး ဝယ္ဝယ္ေကြ်းခိုင္းတာ။ အစ္မေရးထားသလိုဆို အဲဒီ ထိုဖူးက်ိဳရတာ လြယ္သြားမယ္ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟဟ..
      ရွားေလာ့ဟုမ္း...ကြ...
      အဲ...ဒီလိုပါဘဲ၊ လူတေယာက္ရဲ ့အသြင္အျပင္၊ ေျပာတဲ့စကား၊
      သူ ့စာေတြဟာ..သူ ့ဘဝကိုေျပာျပတာေလ..။
      က်မ အတၱဳပတၱိေတြဖတ္ရတာ ႀကိဳက္တယ္။
      သူမ်ားဘေလာ့ထဲဝင္သြားရင္လည္း သူကဘယ္လိုလဲဆိုၿပီး အရင္ဆုံးရွာလိုက္တယ္။
      သူတို ့ကိုပုံေဖာ္ၿပီးမွ စားစရာေလးေတြလိုက္ရွာတယ္။
      ဟား...စိတ္ကူးထဲမွာေတာ့မိတ္ေဆြအေပါင္းအသင္းေတြအမ်ားႀကီးဘဲ...။
      တဖက္သတ္ႀကီး ခင္မိတဲ့သူေတြမွ အမ်ားႀကီး:P
      ေတာင္ႀကီးညေစ်းထဲက ထိုဖူးေႏြးေတြလည္းေကာင္းတယ္ေနာ္...။
      ေတာင္ႀကီးမွာခ်ဥ္ငံစပ္ဆိုင္ေတြအမ်ားႀကီးရွိေနၿပီေနာ္..။
      :)))))

      Delete