မဂၤလာပါရွင္~~~
မနက္ေစာေစာဆိုရင္ အိမ္နားမွာအခြန္လႊတ္ေစ်းေလးကရွိေတာ့၊
အဲနားက ရတာေလးေတြစားျဖစ္တယ္။
ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ထိုဖူးသုပ္၊က်ဳိင္းတုံ၀က္အူေခ်ာင္း၊နမ့္ဖစ္...။
အရင္တုံးကဆိုရင္ ပုဂံေတာင္လိုဘူး။
အားလုံးဖက္နဲ ့ဘဲထုတ္ေပးလိုက္တာ။
ဒီအတိုင္းေျဖစားရုံဘဲ။
ဇိမ္ဘဲ..ေဆးစရာမလိုပါ..။
ဖက္ထုတ္ေၾကာ္နဲ ့ဟင္းထုတ္ဆိုင္။ေပါက္စီဆိုင္..။
ေစ်းေလး..ေစာလြန္းလို ့ေရာင္းတဲ့သူေတာင္ေရာက္ေသးဘူး။
ထိုဖူးေႏြး..။က်မတို ့ဆီကအသားမပါဘူး။ကုလားပဲနဲ ့လုပ္တာဟုတ္ဘူး။
ထိုအြန္လို ့ေခၚတဲ့ စားေတာ္ပဲနဲ ့ပါ။
ခုေနာက္ပိုင္း က်ဳိင္းတုံမွာကုလားပဲနဲ ့လည္းလုပ္ေရာင္းလာၿပီတဲ့။
ခု..တရုတ္ကလာတဲ့ထိုဖူးေႏြးလုပ္ဖို ့ရယ္ဒီမိတ္အမွဳန္ ့ထုတ္ေတြေရာင္းတယ္ေတြ ့တယ္။
တရုတ္လုပ္ဆိုရင္ အစားအစာကေရွာင္တာဘဲေကာင္းပါတယ္။
ဘာတြေပါက္တတ္ကရထဲ့မွန္းကိုခန္ ့မွန္းလို ့မရဘူးေလ။
ဟင္းခ်က္ဖို ့လည္း၀ယ္လာခဲ့တယ္။အိုစြမ္းသုတ္မယ္၊မုန္ညွင္းအခ်ဳိေစာမယ္၊ပိႏၷဲသီးဟင္းရည္နဲ ့..။
အိုစြမ္းက အသင့္လွီးၿပီးသားေလး။
သူ ့ထဲထဲ့ဖို ့ေျမပဲေထာင္းကလည္းအဆင္သင့္ထုတ္ၿပီးေရာင္းတယ္။
ပိႏၷဲသီးဟင္းခ်က္မယ္။ဆူးပုတ္ကအေမနဲ ့အမကစားဘူးတဲ့။
မုန္ညွင္းက အခ်ဳိေစာ လုပ္မယ္။
မုန္ညွင္းေစာဟင္း(အစပ္္)ကိုလူႀကိဳက္မ်ားၾကတယ္။
က်မေတာ့အဖြားႀကီးေလး။အခ်ဳိပိုႀကိဳက္တယ္။
ဘယ္လိုခ်က္လဲဟုတ္လား.....အဟဲ..။
လြယ္လြန္းလို ့ေျပာျပရမွာေတာင္ အားနာမိပါတယ္။
က်မနည္းဆိုရင္...ႀကံသကာ၊မက်ည္းသီး၊ဌက္ေပ်ာ္သီး၊လိေမၼာ္သီး၊သစ္ေတာ္သီး၊ဆားနဲနဲ။
ေရျမဳပ္ေနေအာင္ထဲ့။ၿပီးမီးေအးေအးနဲ ့၂နာရီေၾကာ္ေလာက္ထိတည္ ထားလိုက္။
အိၿပီး ..ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး။က်န္တဲ့ဟင္းကစပ္စပ္နဲ ့ပိႏၷဲသီးဟင္းရည္နဲ ့အားပါးပါး...။
ေကာင္းမွေကာင္း...။
တကယ္ဆိုရင္ က်မက ဒီအေပၚကပုံလို Aw lahm လာအိုအေခၚ
ကိန္လမ္လို ့ရွမ္းလိုေခၚတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေပါင္းစုံထဲ့တဲ့ဟင္းစားခ်င္တာ။
အဲဒီထဲမွာသစ္စလိုလိုတခု ေတြ ့တယ္ဟုတ္လား။
အဲဒါဟာကိုရွာ၀ယ္တာမရလို ့။
အဲဒါက ငရုတ္သီး ပင္စည္အျမစ္ ေပါ့။စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလး။
အင္တာနက္မွာစားစရာလိုက္ေမြရင္းနဲ ့ေလာဖက္ကအစားအစာမွာေတြ ့မိတာ။
သူတို ့က ကဲြ်သားေရ(သားေရပြေၾကာ္)နဲ ့ခ်က္တာ။
က်မတို ့ကေတာ့ ၀က္ေခါက္နဲ ့ခ်က္တယ္။
စားလို ့အရမ္းေကာင္းတယ္။
စားလို ့အရမ္းေကာင္းတယ္။
ဘိုလိုေတာ့ chilli wood တဲ့။ဒီကေန ပုံေတြယူပါတယ္။
တကယ့္ရွမ္းဟင္းေတြေပါ့။
ရွမ္းဟင္းႀကိဳက္တဲ့က်မမိတ္ေဆြမ်ားအတြက္ပါ..။
မိုင္းလားဖက္ကအမ်ဳိးေတြ လာေပးတဲ့ ေရညိွေျခာက္ေၾကာ္နဲ ့တူတဲ့အစာလည္းေတြ ့တယ္...။
ႏွမ္းေစ့ေတြ ငရုတ္သီးေတြနဲ ့အေျခာက္လုပ္ထားၿပီးဆီနဲ ့ျပန္ေၾကာ္တာ။
က်မတိုိ ့ဖက္ကပိုၿပီး အစာမ်ားမ်ားထဲ့တယ္။
သူတို ့က ႏွမ္းေတြဘဲပိုမ်ားတာေတြ ့ရတယ္။
လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေတြကက်မရဲ ့၂၀မ္းကဲြအမေစ်းထဲမွာမုန္ညွင္းေရာင္းတာေတြ ့လို ့အမွတ္တရရုိက္ထားတာ။
တူစိုက္ထားတဲ့မုန္ညွင္းခ်ဥ္က္ိုက်မတို ့က တရုတ္ခ်ဥ္လို ့ေခၚတယ္။
အလယ္က အိုးက်ေတာ့ ရွမ္းခ်ဥ္ေပါ့။
သူ ့ကိုေခါက္ဖြန္းနဲ ့စားတယ္။ေနာက္ဆုံးအိုးက ကတက္ခ်ဥ္ေပါ့။
အားလုံးသုတ္စားစား၊ေၾကာ္စားစား စားလို ့ေကာင္းၾကတာပါဘဲ။
အားလုံးသုတ္စားစား၊ေၾကာ္စားစား စားလို ့ေကာင္းၾကတာပါဘဲ။
က်မအမက နံမည္ႀကီးအခ်ဥ္သည္ႀကီး၊ေႏြရာသီအလွဳအတန္းေတြဆိုရင္သူ ့ဆီမွာဘဲေအာ္ဒါမွာႀကတယ္။
သူတို ့လာအိုဖက္မွာလည္း က်မတို ့လိုဘဲ သုပ္စားဟန္တူပါတယ္။
က်မလည္း ေခါက္ဆိန္ ့တရက္ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။
က်မထုံးစံေပါ့..။ဆီလည္းနဲနဲနဲ ့..။ရွမ္းမုန္ညွင္းခ်ဥ္နဲ ့။
တကယ့္ ေခါက္ဆိန္ ့မွာေျမပဲဆံေထာင္းမထဲ့ပါဘူး။
ႏွမ္းေထာင္းနဲ ့ပါ။ႏွမ္းေထာင္းကိုၾကက္သြန္မိတ္နဲ ့တခါထဲေရာႏွယ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဳအမိတ္နဲ ့ဆိုပိုေတာင္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
...............................................
ကဲ...ေနာက္မွ က်မတို ့ဖက္ကအစားအစာအေၾကာင္းေလးေတြ အားလူးဆက္ဖုတ္ၾကတာေပါ့ေနာ္။
မီးမီး
ဖတ္၇င္းနဲ.ေတာင္သေ၇က်သြားတယ္။ဆီျပန္ဟင္းဆိုသေ၇မက်ဘူး၇ွမ္းစာ
ReplyDeleteေတြဆို၇င္ၾကားတာနဲ.တင္စိတ္ကမထိန္းနိင္ဘူး။၇ွမ္းခ်ဥ္ေတြ.ေတာ.ပိုဆိုးသြား
တယ္။အာလူးဆက္ဖုတ္တာတာေစာင္.ေနမယ္ေနာ္....
ဒီကရွမ္းမလည္းအားလူးဖုတ္၀ါသနာခပ္ပါပါရယ္..ဟီး..။
Deleteေနာက္က်ရင္ ရွမ္းစာေတြမ်ားမ်ားတင္ေပးရမယ္နဲ ့တူတယ္။
ဟီးစားခ်င္လာၿပီ မမေရ
ReplyDeleteအားပါးတရသုံးေဆာင္ပါကြယ္:))
Deleteဘုရားေရ တကယ္ ဘုရားစူး သေရယိုသြားတယ္ အမ း)
ReplyDeleteတကယ္ႀကီးလား...။
Deleteအဲ..ေနာက္ဆိုရင္အိမ္လာလည္။
ခ်က္ေကြ်းမယ္ေလ..:P
ရွလြတ္ရွလြတ္။
ReplyDeleteေရာ့..လက္သုတ္ပု၀ါေလးေဆာင္ထားအုံး။
Delete:))
မမမီးငယ္ေရ တို႕ဖူးကေလ ဂ်ာရစ္လုပ္တာ ကုလားပဲနဲ႕မို႕လားမသိဘူး ရွမ္းတို႕ဖူးမျဖစ္ဘူး .
ReplyDeleteတို႕ဖူးေၾကာ္စားခ်င္တယ္ ရွမ္းတို႕ဖူးကိုဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ ဘာနဲ႕လုပ္ရမလဲ ေျပာျပပါ တင္ေပး ဘေလာ႕မွာ ေနာ္ေနာ္ ျမန္ျမန္တင္ေနာ္ မၾကာနဲ႕ း)))
ဒန္အိုးေလးေရ..ကုလားပဲနဲ ့လည္းျဖစ္ပါတယ္။
Deleteဒါေပမဲ့ စားေတာ္ပဲကပိုႏွဳးညံမလားမသိပါဘူး။
အဆက္မျပတ္ေတာ့ေမႊေနရမယ္။
ေရကိုအရင္တည္ဆူလာမွ ေရစိမ္ထားႀကိတ္ထားတဲ့ပဲရည္ေတြကိုေလာင္းထဲ့။
တလစပ္သာေမႊေပေတာ့ မမေရ..။
အေသလက္ေညာင္းတယ္။
အဲဒါမွစားလို ့ေကာင္းတယ္။
ေနာက္က်ရင္ အေသးစိပ္ေျပာျပမယ္ေလ..။
သာေပ်ာ့ႀကီးကိုခ်က္ေကြ်းမလို ့လား..။
Meemee, I am interested to see you quoted form our cookbook "Food from Northern Laos", and thank you for posting a link. But can you tell me in English script where you are based, what nationality? I cannot read the script on your website. My computer does register Thai script, so it is not Thai.
ReplyDeleteWe are interested in all kinds of SE Asian food.
Cheers,
Kees Sprengers
Kees Sprengers,
DeleteFirst I want to tell you thanks you very much for your photo that I used.
I saw your website anciently,but I love very much.
And I saw my childhood dishes there,so I used in my post.
I should tell you,but I didn't have chance.
I belive you understand me.
I was born in KyingTong(KengTong)eastern Shan State,Myanmar(Burma).My grandpa from my mother side is original from Thailand.But we are not Thai.
We are ชาวไทเขิน.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kengtung
You can see here too.
http://www.youtube.com/watch?v=PVcTqs9tfhQ
I cannot see your email address in your website.
I can sent you more information of our people and our culture.
best regards
meemee
ပိႏၷဲသီးကအခြံခြါလွီးထားရင္ၿဖဴလား၊ညိဳသြားလား။ဒီမွာကအၿဖဴေတြဘဲေတြ.ရေတာ့
ReplyDeleteတစ္ခ်ိဳ.ကခ်ြတ္ေဆးသံုးထားတယ္ေၿပာတာနဲ.မစားရဲတာ့ဘူး။တို.ဟူးသုတ္ထဲ
ထည့္တဲ့တို.ဟူးခ်ဥ္ေကာလုပ္တတ္လား။လုပ္တတ္ရင္နည္းေလးေၿပာၿပေပးပါေနာ္။
က်ိဳင္းတုံဘက္ကစားမစားေတာ့မသိဘူး။
အန္တီ.
Deleteသူတို ့က ဆားရည္တို ့အခ်ဥ္ရည္တို ့နဲ ့စိမ္ရင္၊
အေရာင္မေျပာင္းဘူးလို ့ေျပာပါတယ္။
ထိုဖူးသုတ္ထဲထည့္တဲ့ ထိုဖူးခ်ဥ္က၊
ထိုဖူးကိုမႀကိဳခင္ ေမြထားတဲ့ ပဲႏွစ္ကိုဆားနဲနဲပဲထည့္ၿပီး။
တညသိပ္ထားရင္ပဲခ်ဥ္ရၿပီ။
သိပ္ျပစ္ေနရင္ေရနဲနဲေရာလိုက္ေပါ့။
ေရခဲေသတၱာထဲမွာမထားပါနဲ ့။
အခန္းအပူခ်ိန္ဆိုရပါၿပီ။
က်ဳိင္းတုံမွာထိုဖူးသုတ္စတိုင္အမ်ဳိးမ်ဳိးဘဲအန္တီေရ..:))
အကုန္စားခ်င္တယ္ကြယ္... မီးမီးကိုေက်းဇဴးတင္တယ္ ဒီဟင္းေတြနဲ႔ ေ၀းကြာေနတာ ႏွစ္ေပါင္းဘယ္ေလာက္ၾကာပီလဲ...။ ဟုိတေလာက ေတာင္ၾကီးသြားေတာ့ ေစ်းထဲမယ္ ဆြယ္ေတာ္ရြက္ေတြ႔လို႔၀ယ္ခဲ႔ေသးတယ္...။ အိမ္မွာ ပဲပုပ္နဲ႔အရည္ေလးခ်က္စားၾကတယ္...။
ReplyDeleteစြယ္ေတာ္ရြက္ကို ဗမာျပည္ဖက္မွာ ကဗ်ာဘဲစပ္တတ္ၾကတယ္။
Deleteဟီးးးစားႀကည့္ၾကတာဟုတ္ဘူး။
ဒီေလာက္စားေကာင္းတာေနာ္။
သရက္ရြက္ႏုေတာင္က်မတို ့သုတ္စားႀကတာ။
မိုးေငြ ့စားဖူးလား။
ဟယ္..အရမ္းကိုစားခ်င္စရာေလးေတြ..
ReplyDeleteစားခ်င္လိုက္တာ..
:)
အသားငါးဟင္းေတာ့၊
Deleteေကာင္းေကာင္းလည္းခ်က္တတ္ဘူး။
ဟင္းရြက္ေတြဘဲစားတတ္ေတာ့ ၊
သူမ်ားေတြက်မလိုႀကိဳက္ပါ့မလားလို ့ေတာင္စဥ္းစားေနတာ...။
ေက်းဇူးပါ..သုံးေဆာင္ပါရွင္..။
အိုစြမ္းဆိုတာ ေအာ္စြန္႔ ကိုေျပာတာလားအမ? အမ ဟင္းေတြကိုႀကည့္ပီး မစားရတာႀကာပီမို႔ ကီးဘုတ္ေပၚ သြားရည္ေတာက္ေတာက္ယိုတယ္ခြိ
ReplyDeleteသူမ်ားေတြကအိုဆိုလို ့လိုက္အိုရတာပါ။
Deleteတကယ္က်မတို ့ေခၚသလိုဆိုရင္ေတာ့။
၀ိုးဆြမ္းလို ့အသံထြက္ပါတယ္။
အဲလိုေရးရင္လည္းဘယ္သူမွနားလည္မွာဟုတ္ဘူးေလ..ဟီး။
ျမန္ျမန္သုတ္လိုက္ကြန္ပ်က္သြားမယ္:))
ဟင္..မေန ့ကမန္ ့ထားတာလည္းေပၚဘူး။
ReplyDeleteကဲ..ထပ္တင္မယ္ကြာ။ ဒီေန ့ေတာင္သတိရေနတာကုုိယ္ကပိႏၷဲသီးမရွိေသးလိုု ့ၾကက္သားဟင္းကိုုငါးပိခ်က္လိုုခ်က္ျပီး ဆူးပုုတ္အုုပ္ထားတာ။ ဆီနဲနဲေလးနဲ ့အရမ္းေကာင္းလိုု ့သတိရေနတာ။ ကိုုယ္ကခ်စ္ခ်စ္ေၾကာင့္ဆီျပန္ဟင္းေတြခ်က္ျဖစ္ေပမဲ့ဆီေတြနဲ ့နယ္စားေလ့သိပ္မရွိဘူး။ ဒါေၾကာင့္ရွမ္းဟင္းေတြၾကိဳက္တာ။
(အၾကိဳက္ေတြခ်ည့္ဘဲ။
မုုန္ညင္းေစာကအခ်ဳိဆိုုေပမဲ့ခ်ဥ္တင္တင္ေလးဆုုိေတာ့ပိုုေကာင္းမွာေပါ့။ စမ္းၾကည့္ခ်င္လာျပီ။
ပိႏဲၷသီးဟင္းကေတာ့ႏွုုိက္ကိုုစားခ်င္လာတယ္။
ေခါက္ဆိန္ ့ကိုုႏွမ္းနဲ ့ဆုုိၾကိဳက္မွာ။ ကုုိယ္ကေျမပဲေတြပါတဲ့ဟင္းေတြသိပ္မၾကိဳက္တတ္လိုု ့။
ထပ္တင္အုုန္းေနာ္။ း)
အိုုင္အိုုရာ)
အဲ..မ်ားလည္းဘာမွမလုပ္ရဘူး။
Deleteကြန္အေၾကာင္းလည္းခပ္တုံးတုံးဘဲ။
ဘာမွတတ္ဘူး။
အိုင္အိုရာတို ့ဟင္းေခါင္းစဥ္ေတြဖတ္ၿပီးက်မဆိုအရမ္းစဥ္းစားရတယ္။
မၾကားဘူးတာေတြမ်ားေနလို ့။
ၾကက္သားဟင္းငါးပိ..တဲ့ထူးဆန္းတယ္ဗ်ာ..။
ဆူးပုတ္ကလည္းအုပ္ေသး..။
က်မလည္းသူမ်ားဆီကနည္းလမ္းေလးေတြနဲ ့အသက္ဆက္ေနရတယ္ေလ။
မုန္ညွင္းေစာအခ်ဳိခ်က္ၾကည့္ႀကိဳက္ေစရမယ္..ဟဲ။
ဟင္မေန ့ကမန္ ့ထားတာလည္းေပၚဘူး။
ReplyDeleteကဲ..ထပ္တင္မယ္ကြာ။
(အၾကိဳက္ေတြခ်ည့္ဘဲ။
မုုန္ညင္းေစာကအခ်ဳိဆိုုေပမဲ့ခ်ဥ္တင္တင္ေလးဆုုိေတာ့ပိုုေကာင္းမွာေပါ့။ စမ္းၾကည့္ခ်င္လာျပီ။
ပိႏဲၷသီးဟင္းကေတာ့ႏွုုိက္ကိုုစားခ်င္လာတယ္။
ေခါက္ဆိန္ ့ကိုုႏွမ္းနဲ ့ဆုုိၾကိဳက္မွာ။ ကုုိယ္ကေျမပဲေတြပါတဲ့ဟင္းေတြသိပ္မၾကိဳက္တတ္လိုု ့။
ထပ္တင္အုုန္းေနာ္။ း)
အိုုင္အိုုရာ)
ဒီေန ့ေတာင္သတိရေနတာ။ ပိႏၷဲသီးမရွိေသးလိုု ့ၾကက္သားကိုုငါးပိခ်က္လိုုခ်က္ျပီး ဆူးပုုတ္အုုပ္ထားတာ ဆီနဲနဲေလးနဲ ့အရမ္းစားလိုု ့ေကာင္းလိုု ့သတိရေနတာ။ ကိုုယ္ကခ်စ္ခ်စ္ေၾကာင့္ဆီျပန္ဟင္းေတြခ်က္ျဖစ္ေပမဲ့ ဆီေတြနဲ ့သိပ္နယ္စားေလ့မရွိဘူး။ အရည္ဟင္းဆုုိလည္းဆီေတြတအားေ၀့ေနရင္ေၾကာက္တယ္။
အိမ္ကခ်စ္ခ်စ္ေတာ့ဆရာ၀န္ေျပာမွ၊
Deleteဆီျပန္စားျခင္းရပ္ေတာ့တယ္။
ေကာင္းလိုက္တာ..။
မစားတာက လွ်ာမွာရွတတ အရသာအထိအေတြ ့ရွိေနတယ္လို ့။
ခံစားရလို ့..။
အကုန္လံုး စားခ်င္တယ္ မမီးေရ..
ReplyDeleteအားလုံးတာစားပါကြယ္..။
DeleteHI Meemee,
ReplyDeleteThanks for getting back to me. my email address is kees@galangalpress.com Dorothy's email is dorothy@galangalpress.com.
Dorothy learned about Burmese food many years ago, in early '70s, when she helped a Burmese family in Wellington New Zealand set up a Burmese restaurant there. And I love the Burmese curries and other dishes she cooks.
A few years ago we bought an English language book called "A taste of Shan" by Page Bingham, and we'd like to find out more about Shan food.
We have so far never visited Burma, but are planning to visit end of this year or early next year (Next cool season). I am not certain if we will be able to visit Kengtung, that will depend on the political situation at that time.
You mention our website. have you actually seen a copy of our book? From the Wiki link you sent, I see Kengtung is quite close to Laos, so U understand that some of the food can be similar.
if you want to respond to us, maybe easier by email.
Cheers,
Kees
Kees,
DeleteI sent you email attached with my home town photo.
Thanks..
meemee
တမီးေယး မန္႔ထားတာလဲ အရွိ၀ူး
ReplyDeleteမားမားေမေမမီးမီး
ပႏဲၷသီးဟင္းစားဂ်င္လယ္
ဒီတခါေတာ႔ သေရက်ပီးပဲ က်န္တြားလယ္
တူညား အညာတူ
ပဲ အေၾကာင္းပဲ ေကာင္းေကာင္း သိလယ္
ရွမ္းစာေတြ ဆို အကုန္ၾကိဳက္လယ္
အိမ္က ဘာထည္႔ေပးလိုက္ေတးလဲ
မတိဂ်င္ေယာင္ ေဆာင္အေနနဲ႔ေနာ္
တခုခု ပို႔ေပး ဒါပဲ
အိတ္အခြန္ပို႔ေပးလဲ ဖ်စ္လယ္ :D :D
တမီးေရ..
ReplyDeleteလူေတာင္မဲျပန္ဘယ္လာရတာ..။
ဒီတခါအျပန္ British Airway ႀကီးနဲ ့၊
ဟီတရုိးဆိုတာကိုျဖတ္လာရတာ၊
လူတေယာက္ေသတၱာတလုံးဘဲရတယ္။
ဘာမွမဘယ္ျဖစ္ခဲ့ပါဘူး၊
အဲ..ရွမ္းေဆး ယာကဲ့ ဆိုတာဗုိက္ႏွာဗုိက္ေအာင့္ေပ်ာက္တဲ့ေဆးဘဲ၊
ပါခဲ့တယ္။အားတိုင္းစားၿပၤးရင္ေတြေခ်ာင္ေနလို ့
မုန္ ့ေတြခဏခဏရွာစားေနရတယ္။
ဟီး..ဟိုကမုန္ ့ေတြပို ့ေပးပါအုံး..။