Tuesday, October 4, 2016

မဟာဒုတ္အလွဳနဲ႔အင္းသားဟင္း..

မဂၤလာပါရွင္~~~
ဝါေခါင္လဆိုရင္ မဟာဒုတ္စာေရးတံမဲပဲြကို ေနရာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက်င္းပၾကပါတယ္။ မယ္ငီးရဲ႔ က်ဳိင္းတုံ
ေစ်းတန္းႀကီးရပ္ကြက္မွာလည္း အစဥ္အဆက္က်င္းပလာတာေပါ့။ က်ဳိင္းတုံမွာက လူမ်ဳိးေပါင္းစုံဆိုေတာ့
ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေတာင္ ဂုံရွမ္းေက်ာင္း ရွမ္းေက်ာင္း ဗမာေက်ာင္း ..အိုး..စုံပါ့ဗ်ား..။ ကိုယ္တို႔ေစ်းတန္းႀကီး
ရပ္ကြက္က ေက်ာင္းေမာက္မယ္ဆိုတဲ့ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းက ဂုံေက်ာင္းမဟုတ္ ရုမ္းေက်ာင္းမဟုတ္ ဗမာ မဟုတ္တဲ့ ရပ္ကြက္သားေတြရဲ႔ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းတေက်ာင္းဆိုပါေတာ့။ ခုေတာ့ ေကာင္းမူခမ္းေက်ာင္းတဲ့
နံမည္ေျပာင္းသြားၿပီ..။ေက်ာင္းလည္းအမ်ားႀကီးေျပာင္းလဲသြားတယ္။ ထားပါေလ..ေျပာျပခ်င္တာက အ တိတ္ကဇာတ္လမ္းေကာင္းေလးေတြအေၾကာင္းပါ...။
ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာလူစုေနၾကတာ ဘုရားေပါက္တဲ့အိမ္ကိုဘုရားပင့္ၿပီးသြားပို႔
ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းရဲ႔သာေရးနာေရးကိစၥအဝဝကို ဦးစီးတာက အင္းသားေတြေလ..ဒီေတာ့အင္းသားအေငြ႔အ သက္မကင္းတဲ့ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေပါ့.။ရပ္ကြက္ထဲမွာလည္း အင္းသားေတြမ်ားခဲ့တယ္။ ခုေတာ့ သိပ္မရွိၾက
ေတာ့ပါဘူး။ ဆုံးပါးသြားတာ ေနရာေဒသေတြ ေျပာင္းကုန္ၾကတာနဲ႔ နဲနဲလက္က်န္ထုံးတမ္းစဥ္လာနဲ႔ဆက္ၿပီး
ခ်ီတက္ေနဆဲပါဘဲတဲ့။ အႀကိမ္ေပါင္း ၄ဝ ရွိၿပီတဲ့..။ ကိုယ္တို႔ခေလးဘဝကတဲကပါဆို...။

ဘုရားပင့္

ခုေတာ့ တခ်ဳိ႔လူေတြကတျခားရပ္ကြက္ေတြကိုေျပာင္းသြားေပမဲ့လည္း ဒီအလွဳမွာပါလို႔ ဘုရားမဲေပါက္တာနဲ႔
အဲ့ဒီအထိရပ္ကြက္သားေတြကတေပ်ာ္တပါးသြားပို႔ၾကတယ္
အဲ့ဒီအထဲမွာ ဝါေခါင္လ မဟာဒုတ္အလွဳဆိုရင္ အရမ္းေပ်ာ္စရာေကာင္းတာေပါ့။ ဘယ္အိမ္က သံဃာေတာ္ ဘယ္နွစ္ပါး ပင့္မလဲဆိုတာစာရင္းေပး၊ ၿပီး လိုအပ္တဲ့သံဃာအရည္အတြက္ရေအာင္ တျခားဘုန္းႀကီး
ေက်ာင္းမွာ ပင္႔ဖိတ္ခဲ့ၾကတာေပါ့။ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာမဲေတြႏူိက္တယ္။ ဘုရားမဲ၊ ရွင္ဥပကုတၱမဲ နဲ႔ ရွင္သီဝ လိမဲ ဒီလိုသတ္မွတ္ထားၿပီး အလွဴရွင္နံမည္ကို မဲလိပ္လုပ္ၿပီး မဲနွဳိက္ၾကတာ..။ကိုယ္ရည္စူးတဲ့ သံဃာအရည္ အတြက္ကသတ္သတ္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ မဲသံုးမဲကေန တစ္မဲေပါက္ဖို႔ကံစမ္းရတယ္။ကိုယ့္နံမည္ေခၚသံ
ၾကားရရင္ ကံထူးၿပီသာမွတ္ေပေတာ့..။
ေစ်းတန္းႀကီးရပ္ကြက္သူေတြရဲ႔ဝတ္စုံ
ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းတခုလုံး စာသင္တိုက္ကသံဃာေတြ ကိုရင္ငယ္ေလးေတြနဲ႔ ဝါထိန္ၿပီး ရူပ္ယွက္ခပ္ေနတာ
အရမ္းေပ်ာ္စရာေကာင္းတာဘဲ။ တခ်ဳိ႔လည္း အိမ္ကိုမပင့္ေတာ့ဘဲ စုေပါင္းအလွဴသေဘာမ်ဳိးလုပ္ၿပီး စုေပါင္း အလွဴေငြထဲ့ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာဘဲ စုေပါင္းခ်က္ၾကပါတယ္။ တရပ္ကြက္လုံး အိမ္တိုင္းနီးပါးဆြမ္းကပ္ၾက
တာေပါ့။ ကိုယ့္ေဆြမ်ဳိးအေပါင္းအသင္းေတြဖိတ္ၾကနဲ႔ တလမ္းလုံး အဝင္အထြက္ေတြမ်ားၿပီး ပဲြေတာ္လိုစည္
ကားေနတာေပါ့ရွင္..။ အဟင္း...ေျပာစရာမလိုေအာင္ မယ္ငီးတို႔အိမ္က အင္းသားဟင္းေပါ့...။စပယ္ရွယ္
အေဖ့လက္ရာ ဝက္သားနီခ်က္ ငါးအစပ္ခ်က္ ပဲပုပ္ေစ့ေၾကာ္ ထိုဖူးေခါက္ေၾကာ္ ဂ်ဳးျမစ္သုတ္ အစိမ္းေၾကာ္
အႀကီးဆုံးအိုးကေတာ့ ငါးရ႔ံဆန္ေလွာ္ေဆးခါးေပါ့ရွင္...။
သြားဖို႔အစဥ္သင့္တဲ့..
 လမ္းထဲက အေဖ့အမ်ဳိးေတြ မိတ္ေဆြေတြ အေမ့အမ်ိဳးေတြ အထူးသျဖင့္ ဦးႀကီးေတြ အဖိုးႀကီးေတြေပါ့။ "ဟယ္..အယ္ဆိမ္းေမာင္ ေဆးခါးဟင္းခ်က္ရင္ ငါ့အိမ္တခြက္လာပို႔လွဲ႔"ဆိုတဲ့ သူတို႔အင္းသားစကားနဲ႔ေျပာ
ဆိုထားၿပီးသား ..အမိန႔္ခ်ထားၿပီးသားေလ..။ "က်မအေဖနံမည္ "သိန္း"ဆိုတာ အင္းသားအသံထြက္နဲ႔ဆို
ဆိမ္း...တဲ့..ဟိ... း)))) ၿပီးခဲ့တဲ့အပတ္က အိမ္မွာ မဟာဒုတ္အလွဳလုပ္တာ သံဃာ ၅ပါးယူတယ္တဲ့။ အေဖရွိတုံးကဆို ၇ပါး ၉ပါး ဒီလိုယူတတ္တယ္။ တခါတေလလည္း ၅ပါးေပါ့...။ လူအားလည္းမ်ားေတာ့
လုပ္ႏိုင္တယ္ေလ..။ ခုေတာ့ တူမေလးနဲ႔ အေမတို႔ရဲ႔ေမြးစားသမီးဘဲခ်က္တာ..။ အမနဲ႔ တူမအမ်ဳိးသားက
သူတို႔မိတ္ေဆြေတြလည္းဖိတ္ခ်င္တယ္ဆိုလို႔ ဖိတ္ခ်လာတာ စုစုေပါင္းလူ ၅ဝ ေလာက္ျဖစ္သြားတယ္တဲ့။
အေမကအရမ္းေပ်ာ္ေနတာေတြ႔ရေတာ့ ဝမ္းသာၾကည္ႏူးမိတယ္။
ေနာင္ဖာဆိုတဲ့ရပ္ကြက္အသြား..
ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းကဓါတ္ပုံေတြကိုေတာ့ ေတာ္လည္းရမေတာ္လည္းရ ေဆြမ်ဳိးနီးစပ္ အင္းသားမ်ဳိး စာသင္
ေပးခဲ့ရတဲ့တပည့္မေလးတေယာက္ (သူကေတာ့ က််ဳိင္းတုံမွာသူေ႒းမႀကီးျဖစ္ေနၿပီတဲ့)ရဲ႔ fb ကဓါတ္ပုံကို သုံးထားတာပါ။ ကဲ..မယ္ငီးအိမ္ဖက္က ဟင္းေတြသြားေခ်ာင္းၾကည္႔ရေအာင္ေလ...

 ပဲပုပ္ေစ့ေၾကာ္နဲ႔နမ္႔ဖစ္(ခရမ္းခ်ဥ္သီးပဲပုပ္ေထာင္း)
 အခ်ဳိပဲြကေတာ့ အဆန္းမဟုတ္ပါဘူး..ေနရာတိုင္းရႏိုင္တဲ့မုန္႔ေတြအသီးေတြပါ..
ဝက္သားနီခ်က္(ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ခ်က္ၿပီးၾကက္သြန္နီကိုအလုံးလိုက္ထဲ့တာ) သူတို႔ကေတာ့ မယ္ငီးလိုသား သားျမင္တာနဲ႔ သားေရတျမားျမား ဓါတ္ပုံေတြမရိုက္တတ္ရွာဘူးေလ..အဟီး.....(ကိုယ့္ကိုကိုယ္ေဖာ္ မသူေတာ္ႀကီးေလ..)တို႔စရာနဲ႔ ငါးခ်ဳိခ်ဥ္..
ဂ်ဳးျမစ္သုပ္ဓါတ္ပုံကမဲြခ်က္ဗ်ာ...ကိုယ့္ရဲ႔အႀကိဳက္ဆုံးဟင္းထဲကတခြက္ေပါ့..ဂ်ဳးျမစ္ကို ဆႏြမ္း မက်ဥ္းသီးမွည္႔ နဲ႔အရင္ဆုံးျပဳတ္အၾကာႀကီးမဟုတ္ဘူး..ခဏေလးပါဘဲ။ ၿပီးေရစစ္ထား လက္နဲ႔ေသေသခ်ာခ်ာညွစ္ ေရ မပါ
ေအာင္ နွမ္းမဲလုံးေလွာ္(နမ္းအျပားမ်ဳိးမဟုတ္) မညွက္တညွက္ေထာင္း ဆီခ်က္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္ ၾကက္ သြန္နီေၾကာ္ ဆား ငရုတ္သီးအေထာင့္ေလွာ္ေထာင္းနဲ႔သုပ္တာ ဂ်ဳးျမစ္ရဲ႔ ဆတ္ေတာက္ေတာက္ ၾကြပ္ၾကြပ္
ေလးခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ငံ အရသာကို ေဆးခါးဟင္းစိမ့္စိမ့္ ခါးသက္သက္ေလးေသာက္ၿပီး မ်ဳိခ်လိုက္ရင္ကို တကယ္

ေဆြမ်ဳိးေမ့သြားပါလိမ့္မယ္..။
ငါးရ႔ံဆန္ေလွာ္ဟင္းကေတာ့ နဲနဲကရိကထႏိုင္ပါတယ္။ ပထမဦးဆုံး ဆန္ေလွာ္ပါ မီးေအးေအးေလးနဲ႔ မတူး
ေအာင္၊ အေရာင္ေလးနီညိုေရာင္ျဖစ္လာရင္ မီးေပၚကေနခ်ပါ။ ကိုယ္တို႔တုံးကေတာ့ လက္နဲ႔လွည္႔တဲ့ ႀကိတ္စက္ရွိတယ္ေလ အဲ့တာနဲ႔ လွည္႔ရတာ ညွက္ေနမွေကာင္းတယ္။ ဒါေတြက မယ္ငီးတို႔ရဲ႔အလုပ္လူႀကီး
ေတြခိုင္းတာလုပ္ရတယ္ေပါ့ေလ..။ ၿပီးမွ ပူစီနံ နံနံပင္ ပါးပါးေလးေတြလွီးၿပီး အဲ့ ဆန္မူန႔္ထဲထည့္ၿပီးေရာ ဖြ
ဖြေလးနယ္ထားတယ္။ၿပီးေရျပဳတ္ ေရဆူမွာ ေရေဆးၿပီး ဆား ဆႏြမ္းနယ္ထားတဲ့ငါးရ႔ံထည့္။ ငါးအေရာင္
ေလးေျပာင္းလို႔ က်က္ၿပီဆိုရင္ ျပန္ဆယ္ အသားထြင္ၿပီး အသားအားလုံးအိုးထဲျပန္ထဲ့ပါတယ္။ အရိုးကို သံဆုံထဲထည့္ေထာင္းၿပီးေရစစ္နဲ႔ အရိုးရည္စစ္ထဲ့ပါတယ္။ ၿပီးမွ အိုးထဲ ခရမ္းသီးတလုံးေလာက္ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးတစိတ္ေလာက္ ထဲ့ပါ။ ဆား ငရုပ္သီးမူန္႔ေလးနဲနဲ ငရုပ္ေကာင္း ဆီတေပါက္ေလာက္ ထည္႔၊ ဆူလာရင္ ပူစီနံနဲ႔ဆန္မူန္႔အေရာထည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ဂ်င္းေသး ခပ္မ်ားမ်ား အိုးခ်ခါနီးမွ ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီး
ထည္႔၊ ဆူဗြက္လာရင္ ဆားေလးျမည္းအေပါ့အငံ ငံျပာရည္ေလာင္းတစက္ေလာက္ခ်ၿပီးရင္.. အိုေကၿပီ.. တအိမ္လုံးလည္း ေမႊးႀကိဳင္ေန ပါၿပီ။ ေဆးခါးကေတာ့ ဇြန္းဖ်ားနဲ႔ဘဲထည့္တာပါ မခါးပါဘူး။ စားပဲြေပၚမွာ
ေတာ့ဗူးလိုက္ထားရတယ္။ႀကိဳက္တဲ့သူ ကိုယ့္ဟင္းရည္ပုဂံထဲ ကိုယ္ထည္႔ေပါ့..။
 
 ဒီတခါအိမ္မွာ ဘုန္းႀကီး ၁ပါး ကိုရင္၄ပါးၾကြလာတယ္တဲ့။
က်မအမကေက်ာင္းဆရာမဆိုေတာ့ သူ႔ေက်ာင္းကဆရာဆရာမေတြဖိတ္ၿပီးေကၽြးတယ္..။
သူတို႔ပို႔လာေပးတဲ့ပုံကိုၾကည္႔ၿပီး ခဏခဏဂလုဂလု တံေတြးၿမိဳခ်ရနဲ႔ အားက်မခံထၿပီးသုပ္ပါတယ္..
တကဲ့ ဗမာဟင္းပါ...ဘာအသုပ္လို႔ထင္ပါသလဲမိတ္ေဆြမ်ား.... း))))

အားလုံးဘဲရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႔ၾကပါေစရွင္~~~
မီးမီး

8 comments:

  1. က်ိဳင္းတံုတေခါက္သြားလည္ဦးမယ္ တခါမွမေရာက္ဖူးေသးဘူး...။ မမီး ပံုေတြၾကည့္ျပီး ၾကည္ႏူးရတယ္...။ ဘာအသုပ္လဲဆိုေတာ့ ေၾကာင္လွ်ာသီးသုပ္မဟုတ္လား...။ အဲေၾကာင္လွ်ာသီးကို ငါးပိေၾကာ္လုပ္စားၾကည့္ေကာင္းအိ..း)

    မိုးေငြ႔

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ္တယ္ေနာ္..
      သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ေျပာလို႔၊
      တေန႔ကလုပ္စားတာ၊
      အရမ္းေကာင္းဘဲ။
      အေမရိကားမွာ၊
      လက္ေဆာင္ရတဲ့၊
      ေၾကာင္လွ်ာသီးအရမ္းတန္ဖိုးရွိတာဘဲဟယ္။
      မိတ္ေဆြႀကီးကလည္း
      သတၱိရွိထွာ ၁၅ေခ်ာင္းေလာက္
      အစိမ္းဒီအတိုင္းဘယ္ခဲ့တယ္ဆိုဘဲ

      Delete
  2. You put tomatoes for sour instead of tamarind. It is interesting. I will make salad next time with tomatoes. Thanks for the post. Fish soup is almost same as mont hin khar cooking. :-)) Want to try Ma Mie Mie.

    စာခ်စ္သူ(Canada)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do you mean in "ဂ်ဳးျမစ္သုပ္"!!
      Yes, we put both tomatoes and tamarind.
      Tamarind use only in first step put in boiling water pot.
      Tomatoes(မီးကင္ မီးအုံး) and chop then put it.
      After taste is not sour enough my father use lime too :P

      Delete
  3. ႏီွပ္စက္ပါ ႏွိပ္စက္ပါ
    သူမ်ားလည္းဂလုုေနရတယ္ဖတ္ရင္းၾကည့္ရင္းနဲ ့
    ေၾကာင္လ်ာသီးေပါ့..(အားက်သံျဖင့္ေျပာမိသည္ထင္)
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. အဟား...
      ဒီကလည္းတခါမွမရစဖူးအရထူးေလး
      တေခ်ာင္းကိုသုပ္စား
      ေနာက္တေခ်ာင္းကိုေတာ့
      ပုဇြန္ေတြနဲ႔ငပိေၾကာ္ပုံစံ
      လုပ္စား..
      အပါးပါး..
      ေကာင့္လွင့္တည္းေပါ့...
      :D
      မအိုင္အိုရာကိုေတာင္
      သတိရမိေသး..

      Delete
    2. ဟယ္ ၂ေခ်ာင္းေတာင္ရတယ္..
      ပိုုအားက်ယံုုမကဘူး မနာလုုိပါျဖစ္သြားျပီ..
      ပံုုေလးနဲ ့ဘဲေက်နပ္ရေတာ့မွာေပါ့ေလ..
      ဒါနဲ ့နယူးဂ်ာစီဘူတာရထားတိုုက္ေတာ့မိတ္ေဆြၾကီးေတြေတာ့ဘူတာရံုုမွာမရွိေနေလာက္ပါဘူးလိုု ့ေတြးမိေသး...
      အုုိင္အိုုရာ

      Delete
    3. NJ ကေန NYကိုသြားရင္ Bus နဲ႔ဘဲသြားတယ္
      အိမ္ေရွ႔မွာမွတ္တိုင္ေလ ၃ဝ မိနစ္ဆို
      The Port Authority Bus Terminal ကိုေရာက္ေရာ
      Longisland NY မွာေနတာထက္ကိုပိုၿပီး
      အဆင္ေျပတယ္..အဟီး..
      ထပ္ေျပာရရင္လည္း
      တကဲ့ကိစၥရွိမွသြားျဖစ္တာ
      တႏွစ္တေခါက္ေတာင္
      မေရာက္ျဖစ္ပါဘူးဆို...
      ေန႔တိုင္းလမ္းထိပ္ထြက္ရင္ေတာ့ဟိုးဖက္က
      မိုးေမွ်ာ္တိုက္ေတြကိုလွမ္းျမင္ေနရတာဘဲ..
      တကဲ့..ေတာသားပါဆို..
      ေက်းဇူးတင္ပါဘဲ..စိတ္ပူေပးလို႔..
      စန္းထြန္းဘဲရထားစီးတတ္တာ
      သူ႔ကိုေတာင္ကမန္းကတန္းဖုံးဆက္
      ေမးရေသးတယ္..
      သူလည္း..အိုေကပါဘဲတဲ့..

      Delete