Tuesday, April 2, 2013

ငရုတ္သီးေထာင္း၊အမ်ဳိးေပါင္းေသာင္းေျခာက္ေထာင္..

မဂၤလာပါရွင္~~~


ဒီတခါေခါင္းစဥ္ကိုဖတ္ၿပီး..ဟား..လြန္လွခ်ည့္လားလို ့ထင္ပါနဲ ့ရွင္...။
အစပ္ေလးအေထာင္းေလးေတြက လုပ္စားတတ္ရင္ တကယ္ႀကီးကို အမ်ဳိးေပါင္းေျမာက္မ်ားစြာရွိပါတယ္။
ထမင္းစားရင္အသားဟင္း ေတြဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း၊အစပ္ေလးတခြက္ပါမွ ျပည့္စုံတယ္ေလ။
အေဖတို ့အေမတို ့ခ်က္ေကၽြးတဲ့၊က်မတို ့စားတတ္တဲ့ အေထာင္းအစပ္ေလးေတြကို ေျပာျပမယ္ေနာ္။
ဒီလို အစပ္ေထာင္းဆိုတာကလည္း လူမ်ဳိးအလိုက္ပုံစံအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိတာကိုး...။
ဒီေတာ့ အရင္ဆုံး က်မရဲ ့လူမ်ဳိးေတြေပါင္းစပ္ထားတဲ့" လေအာ့လအယ္"ဆိုတာ ကေနစမွရမယ္။
အဲဒါက ဟိုမေရာက္ဒီမေရာက္ ကိုေျပာတာတဲ့...ေနာ္..:P

က်မတို ့အေမဖက္က အဖိုးက ယြန္းရွမ္း(က်ဳိင္းဆိုင္ေဒသ၊အခုဆိုထိုင္းႏိုင္ငံထဲမွာေပါ့)+ဂုံရွမ္း(က်ဳိင္းတုံ)၊
အဖြားက မိုင္းေနာင္(သီေပါ၊ေက်းစီး၊မန္စံ)ဖက္က ေျမာက္ပိုင္းရွမ္း၊
အေဖဖက္က်ေတာ့ အဖိုးကေတာင္ႀကီးကရွမ္း၊အဖြားက အင္းသားစစ္စစ္၊ကိုင္း...မ်က္စိလည္သြားၿပီ..:))
အင္း....ဒီလိုဆိုေတာ့ သူတို ့ခ်က္ေကြ်းတဲ့ဟင္းေတြက  ရွမ္းဟင္းေတြမ်ားသလို၊တခ်ဳိ ့အေခၚအေ၀ၚေတြကို၊
က်မဗမာလိုမျပန္တတ္ပါဘူးရွင္...:D ရွမ္း ၃ မ်ဳိးေပါင္းစပ္ထားေတာ့ အမ်ဳိးေပါင္းေျမာက္မ်ားစြာရွိၿပီေပါ့ေနာ္။
ငရုတ္သီးေထာင္းကိုရွမ္းလို နမ့္ဖစ္လို ့ေခၚပါတယ္။

နမ့္ဖစ္အတြက္ အေျခခံအက်ဆုံးကေတာ့ ၾကက္သြန္နီေသးမ်ဳိးေတြ(ဥအလုံးႀကီးႀကီးဟုတ္ဘူးေနာ္)၊
လုပ္နည္းကေတာ့..အရမ္းႀကီးကိုရိုးစင္းၿပီးလြယ္ကူပါတယ္။



ၾကက္သြန္ျဖဴ လည္းတလုံးဥေတြထက္စာရင္ အမႊာေလးနဲ ့ေဒသထြက္ေသးေသးေလးေတြ
ကပိုေကာင္းတယ္တဲ့၊ (အေဖေျပာလို ့ပါ၊အရင္ကဆို ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္အတူတူလို ့ထင္တာ၊
အရသာတကယ္ကဲြပါတယ္)။ ငရုတ္သီးကဘယ္လိုျဖစ္ျဖစ္ရပါတယ္ စပ္ရင္ၿပီးေရာေနာ္..။

ရွမ္းထမင္းဆိုင္မွာရတတ္တဲ့ နမ့္ဖစ္ကေတာ့ ရုိးရုိးေလးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ပဲပုပ္ေထာင္းဆိုတဲ့ နမ့္ဖစ္မာေခစြမ္ေပါ့။
ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ၊ငရုတ္သီး၊ပဲပုပ္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး မီးအုံး၊ျပာပူထဲထဲ့၊မီးကင္ႀကိဳက္သလိုလုပ္လို ့ရတယ္..၊
ၿပီးေရာေထာင္း..ဒါပါဘဲ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမပါရင္နမ့္ဖစ္ေနာ့ဆိုၿပီး ေရနဲနဲေရာတတ္တယ္၊ခဲခဲႀကီးမျဖစ္ေအာင္ေပါ့။
ေအာ္..နံနံပင္ေလးပါးပါးလီွးျဖတ္ၿပီးအေပၚကေနအုပ္ရင္ေတာ့ ပိုျပည့္စုံပါလိမ့္မယ္။
တခ်ဳိ ့ကလည္းငရုတ္သီးအနီအစပ္မ်ဳိးနဲ ့ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းတတ္တယ္။
ေရလည္းမေရာပါဘူး။ေရာင္းတန္းပုံစံမွာေတြ ့ရတတ္ပါတယ္။


အဲဒီလိုနမ့္ဖစ္ရုိးရုိးကိုဘဲ ပင္စိမ္းသီး(မာေကာ့ခိႏူ)၊ေနာက္အသီးတမ်ဳိးလည္းခ်ဥ္တာဘဲ
(မာေကာ့လို ့ေခၚတယ္) အဲဒီလိုအခ်ဥ္သီးကိုမီးအုံးၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစားထဲ့တဲ့အေထာင္းက်ေတာ့၊
နမ့္ဖစ္မာေကာ့...တဲ့။

ငါးက်ပ္တိုက္ေလးနဲ ့ေရာေထာင္းေတာ့ နမ့္ဖစ္ပါ..(ပါ..ဆိုတာငါးကိုေခၚတာပါ)။
(ခရမ္းခ်ည္သီး မပါလည္းရ၊ထဲ့ခ်င္လည္းရပါတယ္)။

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ onion leek (အရႊက္ကအျပားမ်ဳိးေလ..)ကိုမီးၿမိဳက္၊ပဲပုပ္၊ငရုတ္သီး၊နဲ ့ေထာင္းတာလည္း နမ့္ဖစ္သြန္ဟို၀ို...အရမ္းဘဲစားေကာင္းတယ္ေနာ္..။

နံနံပင္နဲ ့ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းတာက်ေတာ့ နမ့္ဖစ္အီေကာ္တဲ့..။ပဲပုပ္မပါဘူး။

 အလုပ္သမားေတြကိုေကြ်းတုံးက အခ်ဥ္ပါညွစ္ေပးဆိုလို ့သံပုရာသီးပါညစ္ထဲ့ေပးလိုက္တယ္။

ရွမ္းနံနံပင္လို ့ျမန္မာလိုေခၚၾကတဲ့ အပင္ကိုငရုတ္သီးစိမ္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ ့ေထာင္းၿပီး သံပုရာသီးနဲ ့ညွစ္စားတာလည္းက်မေတာ့ အရမ္းႀကိဳက္တာဘဲ။
ရွမ္းေတြက အဲဒီအပင္အရႊက္ကို ဖတ္ကီးခ်ဳိင္းမိုင္ လို ့ေခၚၿပီး ထိုင္းေတြက ဖတ္ကီးဖါ့လန္(ဖါ့လန္ဆိုတာ ထိုင္းေတြကႏိုင္ငံျခားသားကိုဆိုလိုတာ)လို ့ေခၚတယ္...အေခၚအေ၀ၚေတြက လည္ပတ္ေနတာဘဲ..:P


ဒီအရႊက္ေပါ့ ဗမာလို ရွမ္းနံနံလို ့ေခၚလားမသိပါဘူး။
ကဲ..ေနာက္မၽွစ္၀ါေသးေသးေလးေတြကိုအခ်ဥ္တည္ထားတာ ငရုတ္သီးနဲ ့ေထာင္း(ေျပာမဲ့သာေျပာရတာ၊
ဒီနမ့္ေနာ္ ဆိုတာကိုတခါမွမလုပ္ဖူးဘူး ၀ယ္ဘဲစားတတ္တာ၊..ဒီေတာ့ လုပ္နည္းသိပ္မသိပါဘူး။..;D..ဟီး
မွ်စ္ဆိုေပမဲ့ညက္ေညာေနတာဘဲ အေရာင္က လိေမၼာ္ေရာင္ေလးနဲ ့ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး ဆီနဲ ့စိမ္ထားပါတယ္)..။
ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့အခ်ိန္တုံးကေတာ့ အေမအၿမဲထဲ့ေပးရတဲ့ ဟင္းဗူးတခုေပါ့။

နမ့္ဖစ္အီေက်ာ့..က်ေတာ့ မုန္ညွင္းခ်ဥ္(ရွမ္းခ်ဥ္လို ့ေခၚရမလားမသိပါဘူး၊ထမင္းတို ့ဆန္ေဆးရည္တို ့နဲ ့၊
ခ်ဥ္ထားတဲ့ ဟာမ်ဳိးပါ။) အဲဒါကို ျပန္ေပါင္းၿပီး ငရုတ္သီးနဲ ့ေတာက္ေတာက္စင္း၊ အေရာင္စိမ္းစိမ္းေလး၊
ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးေပါ့..။အရမ္းလက္၀င္တဲ့ ဟင္းတခြက္ပါ။ အလွဴေတြဘာေတြမွာေကြ်းတတ္တယ္။

ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင့္ႀကီးႀကီး အစပ္မ်ဳိးကို မီးကင္၊မီးအုံးၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ(မီးကင္) နဲ ့ေထာင္းထားတာကေတာ့ နမ့္ဖစ္ႏြံ..တဲ့(ကဲ..ဒီအေထာင္းက်ေတာ့ က်ဳိင္းမယ္ဖက္က လန္းနားရွမ္းစာနဲ ့အတူတူပါဘဲ၊ သူတို ့က ငပိေလးပါထဲ့တယ္။)တခ်ဳိ ့က ခရမ္းသီးေထာင္းလို ့ေတာင္
ထင္တတ္ၾကတယ္။(ဘာျဖစ္လဲ ဆိုေတာ့ ငရုတ္သီးအေစ့ေလးေတြကိုျမင္ေနရလို ့ေလ)။

နမ့္ဖစ္တာလိွဳင္..ကိုတိုက္ရုိက္ဘာသာျပန္ရင္ မ်က္စိနီတဲ့အေထာင္းလို ့ေခၚရမယ္နဲ ့တူတယ္။
အဲဒါလည္းလန္းနားရွမ္းစာတခုပါဘဲ။ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေထာင့္ကို၊ငါးပိ၊ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ ့
ညက္ေနေအာင္ေထာင္းတာပါဘဲ။

ဒီေနရာမွာနဲနဲေျပာရမယ္ဆိုရင္...ခ်ဳိင္းမယ္(ဇင္းမယ္)ဖက္က ေဒသခံ(လန္းနားရွမ္း ဆိုပါေတာ့)...
သူတို ့ရဲ ့ဟင္းေတြကမ်ားေသာအားျဖင့္ငါးပိထဲ့ၾကတယ္။ေထာင္းစားတဲ့ငါးပိမဟုတ္ဘူး။
ငါးပိရည္က်ဳိတဲ့ငါးပိဆားစိမ္အေကာင္ေတြကိုေတာက္ေတာက္စင္းၿပီး အားလုံးပစ္ထဲ့လိုက္တာဘဲ။
ဒါေၾကာင့္သူတို ့ဟင္းေတြဆိုရင္ အနံ ့သိပ္ျပင္းတာ..^_^( အဟဲ..မႀကိဳက္လို ့ေလ)
နမ့္ပူ
နမ့္ပူ..ဆိုတာကေတာ့ လယ္ဂဏန္းကို အခ်ဥ္တည္ထားၿပီး ေတာေရွာက္ရႊက္၊စပါးလင္၊ငရုတ္သီးနဲ ့
ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားတဲ့ မဲမဲစီးစီး အေထာင္းတမ်ဳိးေပါ့။ေကာက္ညွင္းေပါင္းပူပူေလးနဲ ့တို ့တို ့စား၊

လိုက္ရရင္..လႊတ္ေကာင္းေပါ့..:P


ကဲ..ဓါတ္ပုံထဲမွာျမင္ရတဲ ့နီနီညွက္ညွက္ေလးက နမ့္ဖစ္တာလွိဳင္၊အလယ္က နမ့္ပူ၊ေဘးကခပ္ၾကမ္းၾကမ္းက
အရုိးဆုံးျဖစ္တဲ့နမ့္ဖစ္ပါဘဲ။
နမ့္ဖစ္တာလွဳိင္
ဟဟ...ေျပာမဲ့တာေျပာေနရတယ္..။ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို က်မလည္း ေစ်းကေန ၀ယ္စားျဖစ္ပါတယ္။
အဟီး..၂၀၀က်ပ္ ဖိုး ဆိုေတာ္ေတာ္ရတာဘဲ။ဘာလို ့အခ်ိန္ကုန္ခံၿပီးေထာင္းေနရမွာလဲေနာ့္..။
ေအာ္..ေဒၚမီးအားလူးဖုတ္ပါတယ္ဆိုေနမွ....:P 

 ေစ်းထဲမွာဒီလိုဇလုံႀကီးေတြနဲ ့ေရာင္းၾကတယ္ေလ။(ဒါတ္ဒါတ္ေလးမဲြေနတယ္..သည္းခံပါရွင္:))

ကဲ..နမ့္ဖစ္ခိပါ..ဆိုတာကေတာ့ ငါးတေကာင္လုံးကိုအေၾကးေရာအူေတြေရာ ဘာေရာဘဲတဲ့၊
ေတာက္ေတာက္စင္း(ရွမ္းေတြတကယ္ေတာက္ေတာက္စင္းႀကိဳက္ဘဲေနာ့္)၊အခ်ဥ္တည္။
ၿပီး သူတို ့ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္(ေျပာလည္းရွမ္းလိုဘဲတတ္တာ..အဟဲ)ထဲ့၊ၿပီးေၾကာ္...
အိုး..တကယ္လက္၀င္တာေပါ့...


ပုဂံအနီထဲက ဟာေလးေပါ့။က်မ ေမာင္တဝမ္းကဲြကေလးကင္ပြမ္းတပ္ေကြ်းတုံးက၊ခိုးရုိက္ရတာေလ..။
ေခါက္ဆိန္ ့ရယ္၊ေကာက္ညွင္းရယ္၊ခိပါ ရယ္၊ ဘဲဥဆားစိမ္ရယ္၊ေနာက္ရွိေသးတယ္၊မွတ္မိဘူး။
ကိုယ္စားခဲ့တာဘဲမွတ္မိတယ္။ ေကာက္ညွင္းနဲ ့ခိပါကို တို ့တခ်က္ဝါးၿပီး ေခါက္ဆိန္ ့ တရွလႊတ္
ေလးနဲ ့ေပါ့..ဟင္းဟင္း....ဘယ္ေျပာေကာင္းမလဲ။...အားလုံးေမ့...ဟား...:))))


နမ့္ဖစ္မာခိုင္ဆိုတာရွိေသးတယ္။ မာခိုင္ဆိုတာက အသီးတခုရဲ ့အမည္ပါ ခိပါထဲမွာလည္းသူ ့ကိုထဲ့တယ္။
အနံနဲနဲျပင္းပါတယ္။ဒါတ္ပုံေတြေပါင္းေသာင္းေျခာက္ေထာင္ရွိတာ.ဘာေတြဘယ္ေနရာမွန္းမသိေတာ့ဘူး..။
ေနာက္ေတာ့မွထပ္ေျပာျပရအုံးမယ္။ ဒီနမ့္ဖစ္မာခိုင္ကိုေတာ့ ၾကက္ဥေပါင္း(ကေမၼာဒီးယားပုံစံေလ)
ၾကက္ဥအစိမ္းကိုေဆးထိုးအပ္နဲ ့စုပ္ထုတ္ၿပီး အျပင္မွာအစာပလာစပ္ထဲ့၊ၿပီးၾကက္ဥထဲျပန္ထဲ့ေပါင္း..။
အဲဒါနဲ ့တို ့စား...ဟားဟား..ေတာ္ေတာ္ေပါက္ေပါက္ရွာရွာစားတတ္တဲ့ရွမ္းေတြေနာ္..။

ကဲပါေလ..အားလည္းနာတယ္။စာလည္းရွည္ၿပီ။ဒါတ္ပုံေလးေတြနဲ ့မညႊန္းႏိုင္ခဲ့တာ ခႊင့္လႊတ္ပါရွင္..။
က်န္ေသးတဲ့ အေထာင္းနဲ ့အင္းသားအေထာင္းေတြကို ေနာက္ထပ္တခါမွအာလူးလာဖုတ္ေတာ့မယ္ေနာ္..။
သိလား...ဖ်ားေနတာကို..ေရးရင္းနဲ ့အဖ်ားေတာင္ေပ်ာက္သြားတယ္...။
စပ္လိုက္တာေနာ္..အေထာင္းေတြက...ေရသြားေသာက္မွ..:P

အားလုံးဘဲရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ ့ၾကပါေစရွင္~~~~
မီးမီး

10 comments:

  1. Yummy Yummy..

    Hope, I can eat it at New Jersey.. :p

    ReplyDelete
  2. အကုန္လံုး တနပ္တမ်ဳိးစားလိုက္ခ်င္တယ္....:D သယ္လာခဲ့ေသးလား

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangkokမွာ ၂ ပတ္ေလာက္ၾကာေနလို ့၊အဲဒီေနရာမွာဘဲ၊
      တက္တက္စင္ေျပာင္ပါေလေရာ..ဟီး

      Delete
  3. မမီး ကစပ္ကလပ္ ဆိုတာကေရာ ဘာကိုေျပာတာလဲ အေဒၚေတြေျပာေျပာေနတာၾကားဖူးေနၿပီး ခုေမ့သြားလို႔

    ReplyDelete
    Replies
    1. အင္း....
      ဆရာမႀကီးေလသံနဲ ့ေျပာရရင္ေတာ့၊
      this one is a good question ေပါ့ကြယ္..:))
      ၿငိမ္ၿငိမ္မေနဘဲ၊ဆပ္ေကာ့လပ္ေကာ့..လုပ္တာမ်ဳိး၊
      ျပာယာခပ္ၿပီး အိေျႏကိုမရွိတာမ်ဳိး၊
      ေျခမကိုင္မိ၊လက္မကိုင္မိ..အမွဳအရာမ်ဳိးကို၊
      ဆိုလိုတယ္လို ့ က်မနားလည္မိပါတယ္။
      (ငယ္ငယ္တုံးက ခဏခဏေျပာခံဖူးတယ္ေလဟာ;P)

      Delete
  4. အကုုန္လံုုးစားခ်င္တယ္..
    လုုပ္ေကၽြးေနာ္။
    ကုုိယ္တုုိ ့အိမ္ကအေထာင္းသိပ္ၾကိဳက္တယ္။ း)
    အင္းထဲကခါခ်ဥ္ေထာင္းေတာ့မပါေသးဘူးေနာ္။ အဲဒါေတာ့စားရဲဘူး။ အဟဲ..
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. အဲဒါမွ...ခက္ၿပီ..ဆရာေရ့...
      အဟီး..ဒီကလည္း အမ်ားႀကီးစားခဲ့တာ(ဝယ္စားတာေနာ္) ဆိုေတာ့၊
      ခ်က္နည္းကိုျပန္ေမးၿပီး မတတ္တေခါက္နဲ ့လက္စြမ္းျပေပးမယ္ေလ..။
      ရွမ္းေထာင္းေတာင္ကုန္ေသးဘူး..။
      အင္းသားေထာင္းက ေနာက္မွေလ..အဟဲ..။

      Delete
  5. ငရုနတ္သီးစပ္တာနဲ႔ ဆက္စပ္ၿပီး ကစပ္ကလပ္ကို သတိရမိလို႔ပါ

    ReplyDelete
  6. ေျပာမဲ့သာေျပာရတာပါ၊
    က်မလည္းေမာင္ႏွမ ၄ ေယာက္ၾကားထဲမွာ၊
    အင္းသားစကားအညံ့ဆုံး..:))

    ReplyDelete